Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/14

Σόιμπλε: Να διοριστεί επίτροπος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς

Σόιμπλε: Να διοριστεί επίτροπος για τους εθνικούς προϋπολογισμούς





Υπέρ ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου με αυξημένες αρμοδιότητες στα θέματα των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και υπέρ της αναθεώρησης της Συνθήκης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν μετά τις ευρωεκλογές τάχθηκε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Κολέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ του Βελγίου.

Σύμφωνα με το δελτίο ενημέρωσης Agence Europe ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στη δυνατότητα που διαθέτει ο Επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, να εγείρει αντιρρήσεις εφόσον θεωρεί ότι ένα μέτρο που λαμβάνεται από κάποια κυβέρνηση κράτους μέλους παραβιάζει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, χωρίς αυτό να θεωρείται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας. Η ιδέα για έναν Επίτροπο, ο οποίος θα μπορεί να απορρίψει τα σχέδια του προϋπολογισμού μιας χώρας δεν είναι τόσο διαφορετική, σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε: «Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να επιμένουμε ,να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει ήδη εργαλειοθήκη ενισχυμένων μέσων επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών. Στην πρόσφατη έκθεσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, επέκρινε τη Γερμανία για το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και άλλα πλεονάσματα, ζητώντας από τη χώρα να λάβει μέτρα τόνωσης της εγχώριας ζήτησης και των δημόσιων επενδύσεων.
Ο Σόιμπλε απάντησε ότι οι γερμανικές εξαγωγές δημιουργούν θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη και ότι οι επικρίσεις περί χαμηλής γερμανικής ζήτησης δεν είναι πλέον έγκυρες, καθώς «είμαστε σε διαδικασία μείωσης του πλεονάσματος μας, αυτή είναι η συνεισφορά μας στο γεγονός ότι η ίδια η ευρωζώνη είναι ισορροπημένη, το εμπόριο είναι ισορροπημένο. Χωρίς το γερμανικό πλεόνασμα, θα είχαμε έλλειμμα». Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Επιτροπή επέκρινε επίσης τις υψηλές δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση, σχολιάζοντας ότι η Γερμανία επικρίνεται για ό,τι κάνει: «Και οι δύο μέθοδοι έχουν επικριθεί. Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να ρωτώ τον Ρεν - τι να κάνω, να ξοδεύω περισσότερο ή λιγότερο;».
Σχετικά με την ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, προσθέτοντας ότι αυτό δε θα μπορούσε να γίνει παρά μετά τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος σημείωσε ότι, αν η συνθήκη αλλάξει προς την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, θα χρειαστεί μια «γέφυρα» για τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.
Γιατί να μην δημιουργηθεί ένα ευρωκοινοβούλιο για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, διερωτήθηκε ο Σόιμπλε.
Στην ερώτηση κατά πόσον μια αλλαγή στη Συνθήκη θα μπορούσε να δώσει στη Βρετανία τη δυνατότητα εξόδου από την ΕΕ, ο Σόιμπλε σχολίασε ότι «σε τελευταία ανάλυση, οι Βρετανοί είναι λογικοί άνθρωποι» και πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας τους, καθώς και προς το συμφέρον της ΕΕ, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.