Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/14

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε για ψώνια νηστικοί;


Να αποφεύγετε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ όταν πεινάτε, καθώς είναι περισσότερο πιθανό να αγοράσετε ανθυγιεινά τρόφιμα.
Αυτό είναι το μήνυμα υγείας Αμερικανών ερευνητών που εξέτασαν αν η νηστεία έχει επίπτωση στην επιλογή τροφίμων.

Σε πείραμα, άνθρωποι που νήστεψαν 5 ώρες πριν τα ψώνια, είχαν την τάση να αγοράζουν τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες σε σχέση με όταν ήταν χορτάτοι.
Η έρευνα έχει εφαρμογές για την υγεία δεδομένης της αύξησης στην ακραία δίαιτα, δήλωσε ομάδα του Cornell University.
Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι άνθρωποι αγοράζουν και καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα όταν έχουν νηστέψει ή κάνουν δίαιτα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες του Cornell θέλησαν να διαπιστώσουν αν η νηστεία επηρέαζε το είδος και την ποσότητα που αγοράζουν οι άνθρωποι.
Πραγματοποίησαν πείραμα στο οποίο 68 πληρωμένοι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφύγουν να καταναλώσουν τρόφιμα για 5 ώρες και στη συνέχεια να ψωνίσουν μέσω υπολογιστή σε εικονικό μανάβικο τρόφιμα με υψηλές και χαμηλές θερμίδες, όπως γαλακτοκομικά, σνακ και κρέας.
Κάθε τρόφιμο με πολλές θερμίδες (γλυκά, τσιπς και κόκκινο κρέας) τοποθετήθηκε δίπλα σε παρόμοιο με χαμηλές (φρούτα, λαχανικά και στήθος κοτόπουλου) αλλά δεν περιλήφθησαν τιμές.
Στις μισές συναντήσεις οι συμμετέχοντες έλαβαν πρώτα ένα πιάτο κρακεράκια να καταναλώσουν μέχρι που δεν αισθάνονταν πια πείνα.
Σε δεύτερη έρευνα, άνθρωποι παρακολουθήθηκαν ενώ ψώνιζαν σε σούπερ μάρκετ είτε μετά το γεύμα είτε όταν ήταν χορτάτοι είτε πριν το δείπνο όταν πεινούσαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πεινασμένοι επέλεξαν υψηλότερο αριθμό τροφίμων με πολλές θερμίδες αλλά υπήρχε μικρή διαφορά στο συνολικό αριθμό προϊόντων που επέλεξαν.
Άνθρωποι που ψωνίζουν όταν πεινούν, αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων ως ποσοστό των αγορών τροφίμων αλλά δεν αγοράζουν συνολικά περισσότερα.
Η έρευνα έχει επέκταση στη δημόσια υγεία επειδή η νηστεία για θρησκευτικούς λόγους, για απώλεια βάρους ή εξαιτίας του πολυάσχολου τρόπου ζωής είναι συνήθης, δήλωσαν οι καθηγητές Brian Wansink και Dr Aner Tal.
Ακόμα και βραχυπρόθεσμη έλλειψη τροφής σύμφωνα με το iatronet, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στις επιλογές ώστε οι άνθρωποι να επιλέγουν λιγότερα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες και σχετικά περισσότερες επιλογές με πολλές θερμίδες, αναφέρουν στο περιοδικό 'Journal of American Medicine Internal Medicine.'
Δεδομένης της εμφάνισης βραχυπρόθεσμης έλλειψης τροφίμων αυτό έχει σημαντικές εφαρμογές στην υγεία.