Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/13

Πιο κοντά στο αντισυλληπτικό των ανδρών


Πιο κοντά στο αντισυλληπτικό των ανδρών
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει με δημοσίευσή της στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» ομάδα ερευνητών.


Οι Αυστραλοί επιστήμονες φαίνεται να βρήκαν έναν τρόπο – και μάλιστα αναστρέψιμο-, να σταματούν τα σπερματοζωάρια από το να εισέρχονται στο σπερματικό υγρό, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα.

Τα πειράματα σε ποντίκια, που πραγματοποίησε η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash με επικεφαλής τον δρ. Sabatino Ventura, έδειξαν ότι είναι δυνατό τα σπερματοζώαρια να μην βγαίνουν από τον σπερματικό πόρο, χωρίς να παθαίνουν κάποια ζημιά. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην τροποποίηση του DNA των ποντικιών με τρόπο ώστε να μπλοκάρεται η παραγωγή δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών, που απαιτούνται για την προώθηση των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα χρειαστούν δύο φάρμακα, προκειμένου να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στους άνδρες και πιστεύουν ότι το ένα ήδη υπάρχει και χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ωστόσο, για να βρουν το δεύτερο θα χρειαστεί να ξεκινήσουν από μηδενική βάση και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μια δεκαετία.

Εξηγούν, επίσης, ότι οι δύο πρωτεΐνες που πρέπει να απενεργοποιηθούν συμμετέχουν στον έλεγχο των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, όπως π.χ. πτώση της πίεση του αίματος και του καρδιακού ρυθμού. Ωστόσο, στα ποντίκια παρατηρήθηκε μικρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η αναζήτηση για το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα στην παραγωγή μη λειτουργικού σπέρματος, αλλά δυστυχώς ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η πρόκληση στειρότητας ή μόνιμων αλλαγών στην παραγωγή σπέρματος και η απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης.

πηγή: Vita.gr