Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/13

Γκρίνιες για τον Στουρνάρα

Γκρίνιες για τον Στουρνάρα




Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης
Για περισσότερες τέσσερις ώρες το οικονομικό επιτελείο άκουγε τις διαφωνίες των γαλάζιων βουλευτών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη και πολλές φορές υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Τουλάχιστον 30 βουλευτές της ΝΔ (από τους 70 που ήταν στην συνάντηση) πρότειναν τη διατήρηση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ σε μια διαφορετική εκδοχή, μειωμένο δηλαδή κατά 10% και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου πολύ μεγάλης περιουσίας.
Ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης, που είναι και ο συντάκτης του νομοσχεδίου, συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά των βουλευτών της ΝΔ, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απλώς να παραβρίσκεται στην αίθουσα, ακούγοντας τους έντονους διαλόγους.
Οι ερωτήσεις και οι ενστάσεις, κυρίως για το θέμα των αγροτεμαχίων, έπεφταν βροχή. Ο υπηρεσιακός παράγοντας δεν μπορούσε ωστόσο να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. «Εάν δεν ξέρεις εσύ, ποιος ξέρει, μας κοροϊδεύεις», ήταν μια φράση η οποία ακούστηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της συζήτησης.
Οι περισσότεροι αποχώρησαν απογοητευμένοι από την συνάντηση: «Δεν έγινε διάλογος. Εμείς μιλούσαμε και εκείνοι άκουγαν», είπε βγαίνοντας από την αίθουσα βουλευτής από την περιφέρεια, ενώ άλλος που εκλέγεται στην Β’ Αθήνας τόνισε: «Ούτε “μασαζ” που λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι δεν έκαναν, τουλάχιστόν σε αυτή την διαδικασία μιλούν και οι δύο πλευρές».
Δεν έλειψαν όμως και οι ξεχωριστές γραμμές μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθαν σε αντιπαράθεση βουλευτές που εκλέγονται από την περιφέρεια με εκείνους της Α’ και Β’ Αθήνας. Οι μεν πρώτοι προσπαθούσαν να στηρίξουν τους αγρότες και οι δεύτεροι την αύξηση στον φόρο στα ακίνητα.
Στουρνάρας: Φέρτε μέχρι την Κυριακή προτάσεις χωρίς κόστος
Στις ελάχιστες φορές που μίλησε ο υπουργός Οικονομικών – σύμφωνα με τα όσα είπαν οι βουλευτές της ΝΔ – τόνισε πως στην περίπτωση που μειωθεί η φορολογία από τα αγροτεμάχια, τότε θα αυξηθεί ο φόρος στα ακίνητα. Παράλληλα, ζήτησε μέχρι την Κυριακή το βράδυ οι βουλευτές να έχουν στείλει τις προτάσεις τους, οι οποίες θα είναι ουδέτερες. Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε για κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ζητάνε, να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην απειληθεί ο στόχος που είναι η βεβαίωση 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.
Μιλούσαν ανά δεκάδες!
Σχεδόν σύσσωμη έφτασε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στην οδό Νίκης και χρειάστηκε να ανοίξει η μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στον τρίτο όροφο προκειμένου να χωρέσουν όλοι. Οι βουλευτές μίλησαν ανα δεκάδες και στην συνέχεια απαντούσε ο σύμβουλος του υπουργού κ. Καραβίτης ή ο Γ. Στουρνάρας. Όσοι έκαναν ερώτηση και έπαιρναν απάντηση, στην συνέχεια αποχωρούσαν. Η σειρά ήταν τυχαία όπως και τα θέματα που έθεταν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγη: Real.gr