Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/13

Υπό κράτηση μέλη της Greenpeace

Υπό κράτηση μέλη της Greenpeace




Ρωσικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προσωρινή κράτηση για δύο μήνες επτά ακόμη μελών του πληρώματος του παγοθραυστικού της Greenpeace Arctic Sunrise, αφού επιχείρησαν να καταλάβουν μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου κατά τη διαμαρτυρία τους ανοικτά των ρωσικών ακτών στην Αρκτική.

Το δικαστήριο του Μούρμανσκ είχε ήδη διατάξει την Πέμπτη την κράτηση επί δύο μήνες 22 ακτιβιστών της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο πλαίσιο της έρευνας για «πειρατεία», ένα αδίκημα που στη Ρωσία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, επειδή αποπειράθηκαν να ανεβούν σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom στην Αρκτική προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης σε αυτή την περιοχή.
Οι υπόλοιποι 8 επιβαίνοντες στο Arctic Sunrise είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση 72 ωρών και η ακροαματική διαδικασία είχε αναβληθεί για σήμερα εξαιτίας της έλλειψης επαρκών πληροφοριών ή επειδή δεν είχαν βρεθεί διερμηνείς.
Μεταξύ των 30 μελών του πληρώματος του παγοθραυστικού της Greenpeace, με σημαία Ολλανδίας, βρίσκονταν υπήκοοι 18 χωρών, ανάμεσά τους 6 Βρετανοί, δύο Καναδοί και ένας Γάλλος.
Σήμερα το δικαστήριο του Μούρμανσκ αποφάσισε να θέσει υπό κράτηση ως τις 24 Νοεμβρίου επτά ακόμη ακτιβιστές: έναν Αμερικανο-σουηδό ρωσικής καταγωγής, έναν Ουκρανό, δύο Ολλανδούς, δύο Βρετανούς και μία Φινλανδή.
Ένα ακόμη μέλος του Arctic Sunrise αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.
Εξάλλου διπλωμάτες από πολλές χώρες ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία σήμερα.
Το ρωσικό λιμενικό κατέλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου το Arctic Sunrise, το οποίο και οδήγησε στο λιμάνι του Μούρμανσκ. Οι ακτιβιστές αρνούνται τις κατηγορίες για πειρατεία και καταγγέλλουν τις ρωσικές αρχές ότι κατέλαβαν το πλοίο τους την ώρα που έπλεε σε διεθνή ύδατα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ