Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/13

Κυβέρνηση συνεργασίας στην Αυστρία

Κυβέρνηση συνεργασίας στην Αυστρία




Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν αναδείχθηκαν νικητές κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία και, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,6% (29,3% στις τελευταίες εκλογές το 2008), παραμένουν πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε με ποσοστό 24% (έναντι 26% το 2008) το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που συγκυβερνούσε από τον Δεκέμβριο 2008 με τους Σοσιαλδημοκράτες σε κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού", ενώ τρίτο με αυξημένη τη δύναμή του είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με 20,7% (17,5%) και τέταρτο το Κόμμα των Πρασίνων με ελαφρά βελτιωμένο το ποσοστό του στο 12,2% (από το 10,4%).
Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που απέσπασε ποσοστό 5,8% όσο και το ΝΕΟΣ με 5,2% που αποτελεί την "έκπληξη" των εκλογών, ενώ εκτός Βουλής θα βρεθεί το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που με 3,6% (10,0,%) δεν συγκέντρωσε το όριο του 4%, ενώ με ποσοστό γύρω στο 1% "Πειρατές" και Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.
Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν χθες, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%, διατηρούν όμως πλειοψηφία 99 εδρών (απαραίτητες είναι 92 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής) και μπορούν να συνεχίσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, κάτι που θεωρείται ως η πιθανότερη εκδοχή, εάν ευοδωθούν οι σχετικές διερευνητικές συνομιλίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο νικητής των εκλογών αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και μέχρι τώρα καγκελάριος , Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως θα συνεχίσει να οδηγεί την Αυστρία με σιγουριά, σχηματίζοντας μια σταθερή κυβέρνηση χωρίς τους Ελεύθερους, με τους οποίους είχε αποκλείσει ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οποιαδήποτε συνεργασία.
Η πολιτική για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να έχει προτεραιότητα διαμήνυσε ο απερχόμενος καγκελάριος στη μεγάλη συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του χθες στη Βιέννη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με το δεύτερο Λαϊκό Κόμμα.
Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ παραδέχθηκε τις απώλειες του κόμματός του παραπέμποντας και στη μείωση της δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να προβληματίσει και να υπάρξουν στο μέλλον προγράμματα και στόχοι για ανανέωση.
Ο κ. Σπίντελεγκερ άφησε ανοικτό το θέμα μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, καθώς, όπως είπε, η πρωτοβουλία ανήκει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, χωρίς ο ίδιος να αποκλείει κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του με τους Ελευθέρους, όπως είχε συμβεί το 2000 με τον συνασπισμό δεξιάς-ακροδεξιάς του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με τον Γιεργκ Χάιντερ στην πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία.
Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αρχηγός των Ελευθέρων εξέφρασε ικανοποίηση που το κόμμα του με ποσοστό 20,7% ξεπέρασε τον εκλογικό στόχο του 20% , χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ως μεγάλη εμπιστοσύνη προς το κόμμα του και τιμωρία των δύο «μεγάλων», Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.
Ο ίδιος πρότεινε στους Σοσιαλδημοκράτες να εγκαταλείψουν την τακτική τους για "περιθωριοποίηση" όπως είπε, του κόμματός του και να προχωρήσουν σε συνασπισμό μαζί του, κάτι που αποκλείει βέβαια κατηγορηματικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο αρχηγός του Βέρνερ Φάιμαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ