Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/13

Ομπάμα: Ισχυροί δεσμοί με το Ισραήλ

Ομπάμα: Ισχυροί δεσμοί με το Ισραήλ




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε τους «ισχυρούς δεσμούς» που συνδέουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ την παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον.

Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν, τη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η επίσκεψη αποδεικνύει «τη στενή συνεργασία μας σε μια σειρά από θέματα ασφάλειας» αναφέρεται σε σχετική δήλωση του αμερικανού προέδρου. Η επίσκεψη Νετανιάχου έρχεται αμέσως μετά την ιστορική τηλεφωνική επικοινωνία του Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, την πρώτη μεταξύ ηγετών των δύο κρατών τα τελευταία 34 χρόνια.
Όμως ο Νετανιάχου εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τη νέα θέση του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και την προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση, ενώ καταδίκασε και την ομιλία του Ιρανού προέδρου Ροχανί στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποκαλώντας την «κυνική» και «γεμάτη υποκρισία». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ροχανί είπε από το βήμα του ΟΗΕ ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει βόμβες, και κάλεσε το Ισραήλ να ενταχθεί στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών.
Ο Νετανιάχου θα είναι ο τελευταίος ομιλητής την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ όπου το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ειρήνη στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσουν στην τοποθέτηση του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ