Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/13

«Κούρεμα χρέους» συζητούν Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον


 «Κούρεμα χρέους» συζητούν Αθήνα Βρυξέλλες Ουάσιγκτον




Για τα καλά φαίνεται πως μαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο «κουρέματος» του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Παρότι Αθήνα και Βρυξέλλες επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, το «διευθυντήριο» του ΔΝΤ συνεδριάζει απόψε (στις 21.30 ώρα Ελλάδος) όχι μόνο για να εγκρίνει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα μας αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και για να επανεκτιμήσει συνολικά τη συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα διάσωσης.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στην Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η επίσκεψη του ευρωπαίου αξιωματούχου, στον απόηχο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στο Παρίσι χθες ο κ.Στουρνάρας με τον γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισι, δείχνουν εμφανή στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που τελικά μπορεί να «μεταφραστεί» και σε μείωση του ελληνικού χρέους.
Πριν λίγες ημέρες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε αναφέρει πως είναι μεν νωρίς για να γίνει συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά τόνιζε πως θα ήταν πιο ώριμα τα πράγματα στα μέσα του επόμενου έτους, εφόσον η Ελλάδα πετύχει στους στόχους και ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Αν και από τη δήλωσή του εκείνη, ακολούθησαν και άλλες που συσκότισαν παρά φώτισαν τις προθέσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είναι σαφές ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ήδη συζητούνται όσα και επισήμως λέει το ΔΝΤ περί μείωσης χρέους για την Ελλάδα. Άλλωστε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν μιλά μόνο ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, αλλά πρέπει να σκέπτεται και την εσωτερική κοινή γνώμη σε Ολλανδία και Γερμανία, ειδικά τώρα που οι εκλογές για την Καγκελαρία είναι προ των θυρών.
Και όλα αυτά συμβαίνουν «στο παραένα» της έλευσης των επικεφαλής της Τρόικα, που καταφτάνουν σταδιακά την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, μεταφέροντας και τις οδηγίες που λαμβάνουν από τις ηγεσίες τους σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον.