Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/13

«Αιμορραγία» έξι δισ. ευρώ ετησίως από το παράνομο στοίχημα


 «Αιμορραγία» έξι δισ. ευρώ ετησίως από το παράνομο στοίχημα




 
 
Ποσά που ισούνται με μία δόση δανείου σε καιρό Μνημονίου παίζονται στο παράνομο στοίχημα (διαδικτυακό και μη), σύμφωνα με όσα κατέθεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι ο ετήσιος τζίρος στο παράνομο στοίχημα ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα δισεκατομμύριο αφορά στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, είπε πως «σήμερα η αγορά αυτή είναι ακατάγραφη, δεν έχει καταγραφεί ποτέ. Κανείς δεν ξέρει να μας πει πόσες μηχανές τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών που πίσω από αυτές πολλές φορές στο παρελθόν παιζόντουσαν τυχερά παιχνίδια, πόσες μηχανές υπάρχουν, πόσοι είναι αυτοί που ασχολούνται. Είναι μια χώρα που θα καταγράφει τώρα για πρώτη φορά. Είναι τουλάχιστον βασικό να καταγραφεί η αγορά προκειμένου να μπορέσεις να την ελέγξεις. Τα νούμερα για τα χρήματα τα οποία παίζονται σε τυχερά παιχνίδια, πρέπει να σας πω, είναι μόνο εικασίες, δεν υπάρχει σοβαρό στοιχείο που να μπορείς να πεις ότι είναι τόσο».
Και πρόσθεσε «Υπάρχει ένα στοιχείο που είναι διασταυρωμένο, ο στοιχηματισμός και τα τυχερά παίγνια στο Διαδίκτυο. Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι βρίσκονται στην κατηγορία του ενός δισεκατομμυρίου, παιζόμενου χρήματος, δηλαδή αυτό που λέμε τζίρος, που οδηγεί σε ένα μεικτό κέρδος από τυχερά παιχνίδια, περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι η στοιχηματική αγορά είναι «ραγδαία αναπτυσσόμενη. Σε οποιαδήποτε έκθεση του εξωτερικού πάμε, μένει κανείς άναυδος από τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα αυτό» και συμπλήρωσε πως «το σύνολο του μη νόμιμου παιχνιδιού, με κάθε επιφύλαξη θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι άλλο τόσο, όσο το νόμιμο. Σήμερα έχουμε νόμιμο τζίρο στα τυχερά παιχνίδια 6 δισεκατομμύρια και οι εικασίες λένε ότι είναι περίπου το διπλάσιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο νομιμοποίησης δραστηριοτήτων. Σκοπός είναι οι παίκτες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα, να το κάνουν σε νόμιμα, ελεγχόμενα δίκτυα και να περιορίζεται όσο είναι δυνατόν στα πλαίσια της λογικής, η τάση προς το τυχερό παιχνίδι».