Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/13

Bundesbank: «Δεν είναι απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»


 Bundesbank: «Δεν είναι απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

  • 0
     


 
 
Σφοδρή επικριτική στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους εμφανίζεται η γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε έγγραφό της, γνώση του οποίου επικαλείται η Handelsblatt.

H EΚΤ, υποστηρίζεται, ανέλαβε μεγάλο ρίσκο καθώς «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
To έγγραφο της Bundesbank έκτασης 29 σελίδων, γνώση του οποίου επικαλείται η γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή, η Κεντρική Τράπεζα επικρίνει κεντρικής σημασίας αποφάσεις που πήρε ΕΚΤ στην καταπολέμηση της κρίσης.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η αγορά ομολόγων χωρών που υφίστανται πίεση στις αγορές, η οποία «αποκρυσταλλώθηκε» στο πρόγραμμα ΟΜΤ που η ΕΚΤ έθεσε στη διάθεση της Ευρωζώνης το περασμένο φθινόπωρο και, πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιήσει η Ιταλία ή Ισπανία, οι δύο χώρες για τις οποίες το πρόγραμμα θεωρήθηκε «σωσίβιο».
Το σκεπτικό της Bundesbank είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στοχεύουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που κανονικά θα έπρεπε να λύνονται από τις κυβερνήσεις των εκάστοτε κρατών. Η ΕΚΤ προσπαθεί έτσι να λύσει με την νομισματική πολιτική δημοσιονομικά προβλήματα, κατά την Bundesbank.
Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ως ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της στάσης στο εν λόγω έγγραφο. «Η διάθεση ρευστότητας από το ευρωσύστημα για την κάλυψη των ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματική και καθιστά ξεκάθαρη την ανάληψη δημοσιονομικών καθηκόντων από τις αρχές νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Bundesbank.
Η ΕΚΤ ανέλαβε με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, αναφέρει, καθώς σε τελική ανάλυση «δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση, σε κάθε στιγμή, να θεωρηθεί απίθανη» μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η έκθεση της Bundesbank που εμφανίζεται την Παρασκευή ακολουθεί τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη για τη νομισματική πολιτική. Η καγκελάριος είχε επισημάνει πως η γερμανική οικονομία θα χρειαζόταν υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της οικονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.