Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/3/13

Σπαστική κολίτιδα: Πρόληψη, θεραπεία, εναλλακτικοί τρόποι


Σπαστική κολίτιδα: Πρόληψη, θεραπεία, εναλλακτικοί τρόποι
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως λέγεται επιστημονικά η σπαστική κολίτιδα, εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, αλλά και στους νέους και αφορά περίπου το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.
Αρκετοί ωστόσο που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη πάθηση δεν το γνωρίζουν και έτσι αγνοούν τα συμπτώματα και δεν κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση της. Ένας στους 8 ενήλικες παρουσιάζει το Σ.Ε.Ε κάποια περίοδο της ζωής τους. Ενημερωθείτε λοιπόν για να την αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά γνωρίζοντας τις αιτίες, αλλά και τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η συμβατική και η εναλλακτική ιατρική.
Τι είναι η σπαστική κολίτιδα-Συμπτώματα
Πόνοι, κράμπες στην κοιλιά, συχνά φουσκώματα, διάρροια με αρκετές επισκέψεις στην τουαλέτα ή άλλοτε δυσκοιλιότητα με ισχυρό πόνο, είναι συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι πιθανότατα υποφέρετε από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου. Η διαταραχή στις κενώσεις στην περίπτωση που οφείλεται σε Σ.Ε.Ε, διαρκούν συνήθως περισσότερο από ένα μήνα. Άλλα συμπτώματα που έχουν σχέση με τη σπαστική κολίτιδα είναι η ναυτία, η δυσπεψία και η αυξημένη παραγωγή εντερικών αερίων.
Που οφείλεται
Τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έως και σήμερα δεν είναι απολύτως επιστημονικά εξακριβωμένα. Το στρες ωστόσο θεωρείται ένας βασικός παράγοντας του συνδρόμου, ενώ αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάποιες τροφές παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πυροδότηση των συμπτωμάτων του Σ.Ε.Ε. Η αυξημένη πρόσληψη λίπους στη διατροφή μας, τα μεγάλα γεύματα, το κάπνισμα και η συνήθεια να τρώμε γρήγορα και σε ακανόνιστες ώρες, είναι αιτίες που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ορισμένοι ακόμη παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση μας είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και η κατάχρηση αντιβιοτικών, που μπορεί να καταστρέψουν τη χλωρίδα του εντέρου. Ακόμη, αν λαμβάνετε φάρμακα, ενημερώστε το γιατρό σας, γιατί ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων ενδέχεται να επιδεινώσουν ή να πυροδοτήσουν κρίσεις σπαστικής κολίτιδας. Ορισμένα από τα φάρμακα που ίσως να επιδεινώσουν την κατάσταση είναι η κωδείνη (σε αντιβηχικά), η μεθοτρεξάτη, τα διουρητικά, η μορφίνη, τα ηρεμιστικά και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.
πηγή:lifezone.gr