Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/13

«Ξεπαγώνουν» τα κληροδοτήματα



10 δισ. ευρώ είναι η αξία των περιουσιών σε μετρητά και ακίνητα
 

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα εθνικά κληροδοτήματα και ιδρύματα πρόκειται να προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, με στόχο να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης, που επί δεκαετίες έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά αλλά και απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος.

10 δισ. ευρώ είναι η αξία των περιουσιών σε μετρητά και ακίνητα
Σκοπός του νομοσχεδίου, που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι η δυνατότητα ευχερέστερης αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας των κληροδοτημάτων, μέσα από διαδικασίες που θα καταστήσουν διάφανη τη λειτουργία τους.
Το θέμα που απασχόλησε σε χθεσινή σύσκεψή τους τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα και τον γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας Α. Β. Γούναρη, είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς αφορά περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα) που η αξία τους υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.
Ερευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες τόσο σε επίπεδο οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών όσο και σε επίπεδο δικαιοσύνης κατέδειξαν ένα καθεστώς ασυδοσίας σε πολλές περιπτώσεις, με παρανομίες, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Η γάγγραινα της διαφθοράς χτύπησε φυσικά και σ' αυτόν τον τομέα, καθώς οι σχετικές έρευνες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έφεραν στο φως περιπτώσεις που ακίνητα-φιλέτα σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν περάσει στα χέρια επιτηδείων, άλλοτε με μεταβίβαση και συνήθως με ενοικίαση έναντι πινακίου φακής, με συνέπεια να χάνονται τεράστια ποσά.
Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί και κάποιες αποφάσεις που «εύκολα» αν όχι αβασάνιστα έδιναν το «πράσινο φως» για διαφορετική αξιοποίηση του ακινήτου παρά τη σαφή βούληση του διαθέτη για το πώς θα ήθελε να αξιοποιηθεί η δωρεά της περιουσίας του, ενώ εντοπίστηκαν και πολλές υποτροφίες που κατέληγαν σε «κλειστό κύκλο» υποψηφίων.
Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ
Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ
Η έλλειψη της κατάλληλης υποδομής και στελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό και άλλες εγγενείς δυσχέρειες του δημοσίου τομέα δεν επιτρέπουν επίσης τη γρήγορη εκκαθάριση και αξιοποίηση από το κράτος τεράστιων κληρονομιών.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξετάστηκαν στη σύσκεψη, οι σχολάζουσες κληρονομίες (όπου ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο αν αποδέχεται την κληρονομιά) ξεπερνούν τις 3.000 και η αξίας τους υπολογίζεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.
Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία εκκαθάρισης που ακολουθείται μέσω δικαστικών και άλλων κρατικών διαδικασιών απαιτεί χρονικό διάστημα από 10 έως 30 χρόνια (!) όπως έχει καταδείξει η κοινή πείρα. Και με βάση αυτούς τους ρυθμούς χελώνας με το σήμερα ισχύον πλαίσιο οι εκκαθαρίσεις του συνόλου των κοινωφελών περιουσιών θα χρειαστούν πολλές ακόμα δεκαετίες.
Επιβεβαίωση
Οι τρεις κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση αυτή έχει ως συνέπεια να χάνονται ετησίως πολλά εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην εκτελούνται διάφορα κοινωφελή έργα και σκοποί (όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, μουσεία κ.λπ.), να μη χορηγούνται υποτροφίες, κ.λπ., παρά τη σαφή βούληση του διαθέτη.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε να φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες και θα εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.
Ο Γ. Σούρλας δήλωσε από την πλευρά του ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα βάλει επιτέλους φραγμό στο υφιστάμενο καθεστώς, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στον τομέα των κληροδοτημάτων και ιδρυμάτων με την υποχρέωση να αναρτώνται στο Διαδίκτυο τα περιουσιακά τους στοιχεία και η πραγματική βούληση του διαθέτη, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί και απολογισμοί, οι προκηρύξεις υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης και επιλογής των υποτρόφων.
XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Αναξιοποίητα ακίνητα «αραχνιάζουν» στα συρτάρια της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων και στις Περιφέρειες
Χιλιάδες ακίνητα που προέρχονται από κληροδοτήματα ή σχολάζουσες κληρονομίες «αραχνιάζουν» στα συρτάρια της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων και στις Περιφέρειες, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί από το ελληνικό Δημόσιο.
Το μέγεθος των περιουσιών σε μετρητά και ακίνητα παραμένει άγνωστο λόγω αδυναμίας στελέχωσης και έλλειψης τεχνικής υποδομής της αρμόδιας Διεύθυνσης να καταγράψει και να επεξεργαστεί τα στοιχεία. Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα παρακάτω παραδείγματα:
- Σχολάζουσα κληρονομία από το 1999 της Μ. Χ. που έχει:
1. Κατοικία 284 τ.μ. στην Κηφισιά.
2. Διαμέρισμα 150 τ.μ. στην οδό Ποσειδώνος.
3. Διαμέρισμα 58 τ.μ. στην οδό Μεσογείων.
4. Τρία καταστήματα στην οδό Οθωνος.
5. Δύο καταστήματα στην οδό Ακαδημίας.
6. Δώδεκα καταστήματα στην οδό Συγγρού (ποσοστό ιδιοκτησίας 33,33% εξ αδιαιρέτου).
7. Οικόπεδο 1.815 τ.μ. στην οδό Πίνδου, Πεύκη.
8. Οικόπεδο στον Βόλο.
9. Θυρίδα θησαυροφυλακίου στην Alpha Bank.
10. Καταθέσεις: στην Εθνική 75.314 ευρώ, στη Citibank 1.458.687 ευρώ, ήτοι σύνολο 1.534.001 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στο ποσό δεν έχουν συμπεριληφθεί μισθώματα και τόκοι από τον Δεκέμβριο του 2004 και έπειτα.
- 23 διαμερίσματα στη Γλυφάδα
Σχολάζουσα κληρονομία του Δ.Π., που έχει 23 διαμερίσματα στη Γλυφάδα και ένα αγρόκτημα και η διαδικασία αναγνώρισης του Δημοσίου πραγματοποιήθηκε το 2010, δηλαδή κράτησε 16 χρόνια.
- 10 χρόνια για την αναγνώριση
Σχολάζουσα κληρονομία της Μ.Π., που είχε στα Σπάτα Παιανίας 25 ακίνητα και η αναγνώριση του Δημοσίου πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια αργότερα.
- Διαχειριστές οι κηδεμόνες
Σχολάζουσες κληρονομίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που τις διαχειρίζονται οι κηδεμόνες με περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν μέχρι της 31-12-2010 και αφορούν:
  • Ποσοστά ιδιοκτησίας σε 7.500 τ.μ. οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως. ? 70 διαμερίσματα. ? 180 στρέμματα αγροτεμαχίων.
  • Μετρητά ύψους 320.000 ευρώ.
  • πηγη:ethnos.gr