Σελίδες

Thessaloniki video tour

20/1/13

Και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Γέρουν Ντίσελμπλουμ



Υποψήφιος για να διαδεχτεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην προεδρία του Eurogroup, ανακοίνωσε χθες επίσημα ότι θα είναι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γέρουν Ντίσελμπλουμ .

O Ντίσελμπλουμ ανέφερε σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Κάτω Βουλής ότι πρόκειται να παρουσιάσει ο ίδιος σήμερα την υποψηφιότητα του στον κ. Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη σύνοδο του Eurogroup, στις 21 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, θα επιλεγεί ο διάδοχος του Γιούνκερ, καθώς θα είναι η τελευταία σύνοδος στην οποία θα προεδρεύσει. Η θητεία του προέδρου του Eurogroup έχει τυπικά διάρκεια 2,5 χρόνια, αν και ο Γιούνκερ διατήρησε τη θέση αυτή επί οκτώ χρόνια.

Πολλές ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν τον 46χρονο Γέρουν Ντίσελμπλουμ ιδανικό υποψήφιο για τη θέση αυτή, γιατί προέρχεται από μια χώρα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ολλανδία, η πιστοληπτική ικανότητα της οποίας εξακολουθεί να βαθμολογείται με άριστα (ΑΑΑ) από τους οίκους αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, είναι και μέλος του Εργατικού Κόμματος, κάτι που μπορεί να αποτελέσει καθησυχαστικό παράγοντα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, τόσο για το βορρά όσο και για το νότο, ενώ ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών μόλις πριν από δύο μήνες.