Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/1/13

«Μέσης επικινδυνότητας» χώρα για τουρίστες η Ελλάδα


Στις χώρες με μέσο επίπεδο επικινδυνότητας, κατατάσσει την Ελλάδα σχετικός κατάλογος που παραθέτει σε σημερινό δημοσίευμά της, η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» παραπέμποντας για «ταξιδιωτικές οδηγίες» στην ιστοσελίδα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στην Ουγγαρία, το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών «επικαιροποίησε» χθες, την αντίστοιχη σελίδα του για την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμά της με τίτλο «Οι πλέον επικίνδυνες χώρες του κόσμου» , η «Ντερ Στάνταρντ», επικαλούμενη τον αποκαλούμενο «Risk Map» της βρετανική εταιρείας Control Risk, αναφέρει πως η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες μέσης επικινδυνότητας, μαζί με τη Νότια Ιταλία, την Κροατία, την Τουρκία και εν μέρει τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, ενώ ως πλέον ασφαλείς χώρες αναφέρονται εκείνες της Βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία και στην Ευρώπη η Ελβετία, η Σλοβενία και οι σκανδιναβικές χώρες.
Για «ταξιδιωτικές οδηγίες» το δημοσίευμα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, όπου για την Ελλάδα αναφέρονται μια σειρά πληροφορίες, επικαιροποιημένες στις 16 Νοεμβρίου του 2012.
Σύμφωνα με αυτές, στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν συχνά σύντομες κινητοποιήσεις, αλλά και γενικές απεργίες και διαδηλώσεις, που πιθανόν να παρακωλύουν την κυκλοφορία, τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και τις πτήσεις και τα δρομολόγια των πλοίων.
Στους Αυστριακούς τουρίστες συνιστάται να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις – που, όπως σημειώνεται, περιορίζονται, ως επί το πλείστον, στις μεγάλες πόλεις – καθώς μπορεί να υπάρξουν έκτροπα.
Ακόμη, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους ταξιδιώτες για την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα, εφιστώντας την προσοχή σε λαθρομετανάστες που επιβιβάζονται κρυφά σε οχήματα και πλοία, ενώ στη συνέχεια επισημαίνεται ο κίνδυνος κλοπής προσωπικών αντικειμένων.
Επίσης γίνεται λόγος για πιθανές επιθέσεις, που σημειώνονται όλο και πιο συχνά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε δημόσια κτίρια και πρόσωπα, και οι οποίες, όμως, δεν στρέφονται κατά των τουριστών.
Από την πλευρά του, το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών, στις συστάσεις του προς τους Ούγγρους που επισκέπτονται την Ελλάδα, αναφέρει στην ιστοσελίδα του – με την ένδειξη «Ταξιδιωτικές οδηγίες» – πως «σειρά εκρήξεων σημειώθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα μεταξύ 11 και 14 Ιανουαρίου 2013 εναντίον δημοσιογράφων, γραφείων πολιτικών κομμάτων και τραπεζικών καταστημάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν αφορούσαν τουριστικούς προορισμούς και τόπους που επισκέπτονται οι ξένοι τουρίστες και σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών από τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς».
Στη συνέχεια επισημαίνεται πως, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα η διαμονή των τουριστών και η ασφάλεια των Ούγγρων υπηκόων δεν κινδυνεύει, εφιστάται η προσοχή όλων των Ούγγρων υπηκόων, που ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα, όπως ενημερώνονται συνεχώς για τις επίκαιρες ειδήσεις.
Προστίθεται δε, πως στην Ελλάδα, εξαιτίας του κύματος δυσαρέσκειας που παρατηρείται, στο εξής μπορεί κανείς να υπολογίζει κάθε στιγμή – κυρίως στις μεγάλες πόλεις – με μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, οι οποίες συνιστάται να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση.