«Εντυπωσιακή» χαρακτηρίζει το ΔΝΤ την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία, παράλληλα, όμως εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου που εφαρμόζεται ήδη από τον Μάρτιο του 2011.
Το ΔΝΤ "χαιρετίζει τη σημαντική προσπάθεια των πορτογαλικών αρχών" προκειμένου η κατάσταση να αποκατασταθεί και "μελλοντικές κρίσεις να αποφευχθούν", όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός στην ενδιάμεση έκθεση του για την αξιολόγηση του προγράμματος δανειοδότησης της χώρας με το ποσό των 78 δισ. ευρώ.
"Βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι αβέβαιες και μεσοπρόθεσμα παραμένουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι", επισημαίνει το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας "το τεταμένο κλίμα στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή", λόγω της "αυξημένης ανεργίας" αλλά και των "ολοένα ισχυρότερων αντιρρήσεων της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας" στα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας.
"Η προσπάθεια δεν υπήρξε μάταιη αλλά οι προκλήσεις παραμένουν και ακόμα δεν έχει έλθει ο καιρός για τα συγχαρητήρια" σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία Αμπέμπε Σελασιέ.
Είναι "ουσιώδες να καταλήξουμε σε μια ευρεία συναίνεση, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να υποστηριχθούν", έκρινε την ίδια ώρα το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι "είναι σπουδαίο να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική λιτότητα και στα μέτρα, τα οποία θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη", ενώ η ανεργία έχει ήδη ξεπεράσει το 16% του εργατικού δυναμικού.
Τα μέτρα λιτότητας, που έχει προωθήσει η πορτογαλική κυβέρνηση, φέτος, με κύριο χαρακτηριστικό την γενικευμένη αύξηση της φορολόγησης, προκειμένου να συρρικνωθεί ένα δημόσιο έλλειμμα 5,3 δισ. ευρώ, έχουν προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης της Αριστεράς και έχουν εντείνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Το ΔΝΤ την Τετάρτη ενέκρινε την εκ μέρους του εκταμίευση υπέρ της πορτογαλικής κυβέρνησης ενός ποσού ύψους 838,8 εκατομμυρίων ευρώ - που εντάσσεται στη συνολική δόση 2,5 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας.
Τα πορτογαλικά spread υποχωρούν σημαντικά, το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο, και το ΔΝΤ ελπίζει ότι η Λισαβόνα εντός του 2013 μπορεί να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δανεισμού.
Το ΔΣ του ΔΝΤ έκανε την εκτίμηση ότι την παρούσα διετία 2013-2014 το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας θα αυξηθεί φθάνοντας το 122% του ΑΕΠ της χώρας.