Μετά την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων (υπερψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και του κυρωτικού νόμου, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ), το Euroworking Group άναψε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον απομένει να επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση από το σημερινό Eurogroup… Η ημερομηνία Η ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τον επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ωστόσο, όπως έγραψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», πέρα από την τυπική έγκριση της δόσης στο Eurogroup πρόκειται να εξεταστούν και ορισμένες πτυχές των αποφάσεων για τη στήριξη της Ελλάδας, που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και κυρίως την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων. Στις Βρυξέλλες είναι έντονη η ανησυχία σχετικά με τις καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κομισιόν εκφράζεται προβληματισμός για τις μέχρι τώρα επιδόσεις, ενώ πηγές της Ευρωζώνης θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Eurogroup αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ και να επιμείνει σε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης το Eurogroup καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά από οκτώ χρόνια αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωζώνης. Εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου θα διαδεχθεί ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέιζελμπλουμ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος.
Εξάλλου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με τις γνωστές ενστάσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας για την αναδρομική ισχύ του μέτρου να παραμένουν στο τραπέζι. Ως γνωστόν, το ζήτημα ενδιαφέρει άμεσα την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες προσδοκούν σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή του μέτρου για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ