Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/12

16 περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης αλλάζουν όψη


Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για εγγραφή στον κατάλογο των συμμετεχόντων στο μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, με αντικείμενο...
τη δημιουργία και ανάπτυξη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την ανάδειξη «τοπόσημου» στην αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρόταση συνεργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).


Ηδη, έχουν επιλεγεί 16 χώροι στο δήμο Θεσσαλονίκης, για τους οποίους οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Η προθεσμία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 14η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για χώρους μικρής κλίμακας, σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας με σκοπό να βγουν αυτές από την αφάνεια, να αποκτήσουν διακριτή ταυτότητα και να αποτελέσουν πυρήνες οργάνωσης των οικιστικών συνόλων.
Θέματα
Ο διαγωνισμός έχει πέντε θεματικές υποενότητες:
1. Ακτιστα - άχρηστα οικόπεδα - υπολείμματα αστικής γης - ακάλυπτοι χώροι. Αφορά μη «ενεργούς» χώρους του δήμου, που χαρακτηρίζονται από αμορφία, υποβάθμιση, δύσκολη προσβασιμότητα και μη χρηστικότητα. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να βελτιώσουν αυτούς τους χώρους αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά.
2. Μικρές υφιστάμενες πλατείες. Αφορά μικρές πλατείες που δεν ανταποκρίνονται στην πολεοδομική λειτουργία τους και ο σχεδιασμός τους είναι ελλιπής. Στόχος είναι να ενσωματωθούν στον ενεργό αστικό ιστό της πόλης.
3. Πεζοδρομήσεις. Αφορά επεμβάσεις σε χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, το δίκτυο των ακάλυπτων και στα αδιέξοδα ή διόδους πρόσβασης σε οικοδομές. Στόχος είναι να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.
4. Περιβάλλων χώρος - όψεις δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Αφορά ημιδημόσιους (δημόσιους με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας) κλειστούς χώρους του δήμου. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός τέτοιων κτιρίων, με ανάπλαση του κελύφους τους και της αυλής ή του ευρύτερου ελεύθερου χώρου στην άμεση περίμετρο.
5. Τοπόσημο. Αφορά την αναζήτηση κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη ζώνη της παραλίας ή και μέσα στη θάλασσα για τη δημιουργία ενός νέου «τοπόσημου» για την πόλη.
Οι 16 περιοχές
Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει προτείνει (προσδιορίσει) 16 περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να αφορούν οι ιδέες των αρχιτεκτόνων, δίνοντας έτσι και το στίγμα των περιοχών που θα επιθυμούσε η διοίκησή του να τύχουν ανάπλασης και αξιοποίησης.
Οι περιοχές αυτές είναι:
1. Γαμβέττα - Μητροπούλου - Κωνσταντινουπόλεως - Μ. Μπότσαρη.
2. Κασσάνδρου - Αγίου Νικολάου.
3. Πλατεία Μουσχουντή.
4. Στουρνάρα και Καπετάν Αγρα.
5. Πλατεία Αγίου Δημητρίου.
6. Ιπποκράτειο (συμβολή Κωνσταντινουπόλεως - Σόλωνος).
7. Καλλιδοπούλου (συμβολή με Βασ. Ολγας).
8. Ανω Πόλη (σημεία με θέα και κενά δόμησης δύο περιοχές).
9. Ανω Πόλη (παιδική χαρά οδού Καλλιόπης).
10. Ανω Πόλη - Οδός Ακρίτα (πράσινο των τειχών).
11. Ανω Πόλη - Οδός Χαβρίου.
12. Οδός Διονυσίου Σολωμού (αγορά).
13. Οδός Ειρήνης (δημοτική αγορά).
14. Αξονας Καρακάση.
15. Επιδαύρου - Μητροπολίτου Ευσταθίου.
16. Ολυμπιάδος - Ρακτιβάν.
Η επιλογή
Οπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, η χρηματοδότηση των υλοποιήσιμων από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα αξιολογηθούν θα γίνει από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι υποβαθμισμένες και μάλιστα ξεκομμένες και «άχρηστες» σήμερα για τον αστικό ιστό και τους κατοίκους της περιοχής. Για να μη μένουν ανεκμετάλλευτες και είναι σαν «κουφάρια», ο δήμος επιζητεί τις αναπλάσεις με γνώμονα, όπως λέει ο κ. Κουράκης, να γίνουν παρεμβάσεις υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας σε τοπικό επίπεδο, να ενταχθούν οι περιοχές στις συλλογικές δραστηριότητες και να γίνει ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος της Κυριακής