Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/12


 Αντεπίθεση του Ιράν για τα πυρηνικά του Ισραήλ

  • 0
     


«Απειλούμαστε με στρατιωτική επέμβαση» είπε ο ιρανός υπουργός Αμυνας
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τοποθετεί την… κόκκινη γραμμή στα πυρηνικά του Ιράν
 
Τεχεράνη, Ιράν 
Στην αντεπίθεση περνά το Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την απαίτηση του ισραηλινού πρωθυπουργού να χαραχτεί κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν θα μπορεί να προχωρήσει η Τεχεράνη, ζητώντας να χαράξει και το Ισραήλ μια κόκκινη γραμμή για το δικό του οπλοστάσιο. «Ο πρωθυπουργός του σιωνιστικού καθεστώτος με το γράφημά του στα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να μάθει ότι, αν αποκτώντας την ατομική βόμβα περνάς την κόκκινη γραμμή, τότε θα πρέπει να χαράξει μια τέτοια για το σιωνιστικό καθεστώς που διαθέτει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές», είπε ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, Αχμάντ Βαχιντί, σύμφωνα με το ISNA. Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα του απειλείται με στρατιωτική επέμβαση από το Ισραήλ.
Την Πέμπτη, στην ομιλία του κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε παρουσιάσει ένα γράφημα με τη βόμβα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έτοιμη να εκραγεί.
Πρέπει το πρόγραμμα να σταματήσει, είπε, και χάραξε με κόκκινο μαρκαδόρο μια γραμμή στο γράφημα. Εκτίμησε δε ότι αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα το Ιράν θα έχει πυρηνικά ως το επόμενο καλοκαίρι.
Παρά τις εκτιμήσεις και τις αναφορές που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, επισήμως η κυβέρνηση ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους.
Ολες οι ως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά από τη δεκαετία του 1960 ή λίγο αργότερα και σήμερα έχει στη διάθεση του δεκάδες πυρηνικές κεφαλές. Χάρη και στο αξιόλογο πυραυλικό του οπλοστάσιο θα μπορούσε να πλήξει όλες τις γειτονικές του χώρες, ακόμη και το Ιράν.
Δυνατότητα πλήγματος με πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές φέρεται να έχει και με τα πιο σύγχρονα υποβρύχιά του , χάρη στην κρυφή συνεργασία της Γερμανίας.
Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι καμία λύση για την αποτροπή του Ιράν δεν βγαίνει από το τραπέζι και ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και μόνο σε μία επιθετική ενέργεια χωρίς τη συνεργασία ή ακόμη και την έγκριση των ΗΠΑ, κάτι που το έφερε σε αντιπαράθεση με τη στενή του σύμμαχο.