Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/12

Κατά 10% ακριβότερη η σχολική χρονιά στη Γαλλία


 Κατά 10% ακριβότερη η σχολική χρονιά στη Γαλλία

  • 0
     


Αυξήσεις στα βασικά αλλά και στα συμπληρωματικά είδη παρατήρησε το υπουργείο Παιδείας
 

Τουλάχιστον κατά 10% ακριβότερη από ό,τι πέρσι θα είναι φέτος η σχολική χρόνια για τους μαθητες των γαλλικών σχολειών, αναγνωρίζει το υπουργείο Παιδείας. Όλα σχεδόν τα είδη που χρειάζεται ένας μαθητής γυμνάσιου έχουν αυξηθεί 8% ως 10% και πάνω από 12% για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Συγκεκριμένα:
Τετράδια, χαρτικά είδη και βοηθητικά είναι «τσιμπημένα» σε σχέση με το 2011 ως 8%. Γραφικά είδη, χάρακες και ανταλλακτικά, τάπες και ποτήρια ακριβότερα κατά 10%.
Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα λεγόμενα «βοηθητικά άλλα απαραίτητα» -παπούτσια γυμναστικής (ως 15%), φανέλες και σορτς (12%), βοηθήματα και σημειωματάρια (15%) και σχολική τσάντα (12%-20%).
Στα σχολικά έξοδα δεν περιλαμβάνονται τα ηλεκτρονικά είδη -τηλεφωνά, υπολογιστές (σχεδόν υποχρεωτικοί από πέρσι στα περισσότερα σχολειά της Γαλλίας) κ.ά.
Κατά μέσον ορό η φετινή σχολική χρόνια θα κοστίσει στη γαλλική οικογένεια 60 ως 80 εύρω περισσότερο από ό,τι πέρσι αν το παιδί της πηγαίνει στο γυμνάσιο και 70 ως 120 εύρω αν πηγαίνει στο δημοτικό.
Το υπουργείο Παιδείας έχει προνοήσει «να συμβάλει» οικονομικά σε οικογένειες που έχουν δυο και περισσότερα παιδιά στο σχολειο -σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τουλάχιστον 440.000 οικογένειες- άλλα το σχετικό επίδομα, το οποίο θα λάβει από το υπουργείο και θα καταβάλει στους δικαιούχους η διεύθυνση κάθε σχολειού, δεν θα υπερβαίνει τα 150 εύρω.