Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/12

Η έλλειψη κονδυλίων «σκοτώνει» τους φοίνικες της Αθήνας


Οι διοικητικές αλλαγές και η έλλειψη ρευστότητας απειλούν άμεσα με εξαφάνιση τους 1.500 φοίνικες στα πάρκα και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους της πρωτεύουσας.

Στον Εθνικό Κήπο με τα ιστορικά δέντρα, τα πρώτα από τα οποία άρχισαν να φυτεύονται το 1839, την εποχή της βασίλισσας Αμαλίας, ξεράθηκαν και αφαιρέθηκαν. Περίπου 15 φοίνικες εκριζώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αριθμός αυτός θεωρείται από τους ειδικούς αρκετά μικρός, εξαιτίας της έγκαιρης εφαρμογής προγράμματος του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού το 2010.

Ερευνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού θα εφαρμόσει σύντομα για δεύτερη χρονιά ο δήμος Αθηναίων και πάλι σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

«Ο Εθνικός Κήπος καταργήθηκε ως νομικό πρόσωπο και υπήρξε κενό δύο μηνών στην αντιμετώπιση του προβλήματος για το 2012, ωστόσο εάν ξεκινήσει έγκαιρα η εφαρμογή του προγράμματος, οι υπόλοιποι φοίνικες θα διασωθούν» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κοντοδήμας, πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και υπεύθυνος του έργου από την πλευρά του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Αντίθετα, όπως λέει ο κ. Κοντοδήμας, στο Πεδίο του Άρεως που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής, οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις απέβησαν μοιραίες για 30 φοίνικες. «Το αντίστοιχο πρόγραμμα έπρεπε να αρχίσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ξεκίνησε μόλις πριν από ένα μήνα. Η εφαρμογή του προγράμματος το φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού και στην περίπτωση του Πεδίου του Άρεως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις» λέει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού πρέπει να τηρούνται σχολαστικά δύο κανόνες. Ο πρώτος είναι να μην περνάει καιρός χωρίς επέμβαση και ο δεύτερος να υπάρχει πλήρης εξοπλισμός, κυρίως ένα καλαθοφόρο όχημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε εξοπλισμό ούτε επαρκές προσωπικό για τη φροντίδα του πρασίνου».










zougla.gr