Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/5/12

Έκκληση για σχηματισμό κυβέρνηση στη Σερβία από το νέο πρόεδρο


Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε την Τρίτη ότι σίγουρα δεν θα σταθεί εμπόδιο στη συγκρότηση κυβέρνησης και απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό για τη συγκρότηση κυβέρνησης, επειδή η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Νίκολιτς μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία Βενσάν Ντεζέρ τόνισε ότι αν τα κόμματα που διεξάγουν ήδη διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης έως τη Δευτέρα δεν ανακοινώσουν ότι έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε ο ίδιος ως πρόεδρος της χώρας θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τα ισχυρότερα κόμματα στη Βουλή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) και το συνασπισμό Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα- Κόμμα Συνταξιούχων- Ενωμένη Σερβία.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι μετέφερε στον κ. Ντεζέρ πως θέλει να συνεργαστεί με τις δυνάμεις στη Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης και ότι θα συνεργαστεί με τη μελλοντική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι.

«Δεν θα είμαι εγώ πρόβλημα στη συγκρότηση κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η συνεργασία του με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς αν τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης, ο κ. Νίκολιτς απάντησε ότι ο κ. Τάντιτς ως πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να σκέφτεται για το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά ο ίδιος ως πρόεδρος της Σερβίας, δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται για τα κόμματα, ούτε για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και από ποιο κόμμα θα προέρχεται.

Ο κ. Νίκολιτς ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.










zougla.gr