Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/5/12

Κατά 30% μειωμένη η παγκόσμια βιοποικιλότητα


Κατά 30% συγκριτικά με το 1970 έχει μειωθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη σύμφωνα με νέα στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχονται τα τροπικά είδη.




Σύμφωνα με τους ερευνητές, για το γεγονός αυτό ευθύνεται η κατασπατάληση του 50% των φυσικών πόρων της Γης. Για την ακρίβεια, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της έκθεσης «2012 Living Planet Report», η ανθρωπότητα καταναλώνει μέσα σε διάστημα ενός έτους, πόρους που η Γη θα μπορούσε να αποκαταστήσει σε 1,5 χρόνο.

Όπως συμπεραίνουν οι ειδικοί που πραγματοποίησαν την έρευνα, η ανθρωπότητα εμφανίζεται υπερχρεωμένη απέναντι στη Γη. Μέχρι το 2008 είχε καταγραφεί κακοποίηση του 50% της βιοχωρητικότητας του πλανήτη – στην οποία συγκαταλέγονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εκτάσεις Γης και η απορρόφηση των ρύπων.

Στην έκθεση των ειδικών υπάρχει μεταξύ άλλλων και η αναλυτική αξιολόγηση κρατών, βάσει του οικολογικού τους αποτυπώματος. Στη λίστα των 10 πιο «λαίμαργων» κρατών φιγουράρουν το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Ιρλανδία.