Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/4/12

Υπό διάλυση η Αλ Κάιντα χωρίς τον Mπιν Λάντεν


 Υπό διάλυση η Αλ Κάιντα χωρίς τον μπιν Λάντεν

  • 0
     



Παίρνουν τη σκυτάλη αυτόνομες τρομοκρατικές ομάδες που δρουν σε χώρες της Αφρικής
Ενοπλος της Ανσάαρ αλ Σαρίγια, που θεωρείται το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Λονδίνο 


Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές δυνάμεις, το όνειρό του για ένα παγκόσμιο τζιχάντ δείχνει να φθίνει, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Παρά την μεταφορά της δράσης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα από τη Μέση Ανατολή στην Αφρική, μέσω περιφερειακών «franchise» κινημάτων, και της παράλληλης αύξησης της εξτρεμιστικής βίας σε αυτές τις περιοχές, ειδικοί σε θέματα αντιτρομοκρατίας υποστηρίζουν ότι το αρχικό τρομοκρατικό δίκτυο του μπιν Λάντεν σταδιακά εξαλείφεται.

«Η κεντρική Αλ Κάιντα έχει λίγο πολύ διαλυθεί» σχολίασε στους Times ο Ρασίντ Αμπντί, αναλυτής σε θέματα ασφάλειας στο Ναϊρόμπι. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει, είναι σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχείς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων κατά των βασικών στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Έντονη ωστόσο είναι η διάδοση επιχειρησιακά αυτόνομων τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, η Αλ Σαμπάαμπ στη Σομαλία και η Ανσάρ Ντίνε στο Μάλι.

Αυτές επιχειρούν υπό το λάβαρο της Αλ Κάιντα αλλά λαμβάνουν ελάχιστη ή καμία επιχειρησιακή υποστήριξη από τη «μαμά» – οργάνωση. Συχνά οι σκοποί τους είναι τοπικά περιορισμένοι και σίγουρα λιγότερο μεγαλεπήβολοι από εκείνον της ιδέας του παγκόσμιου τζιχάντ της αλ Κάιντα.

«Δεν γνωρίζω να έχει απομείνει ζωντανός κάποιος σημαντικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στη Σομαλία» δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που μελετά τη δράση της Αλ Σαμπάαμπ στην αφρικανική χώρα. Είπε ότι στον χρόνο που μεσολάβησε από τον θάνατο του μπιν Λάντεν, η Αλ Σαμπάαμπ έχει χάσει έδαφος, κύρος και χρήματα. «Η Αλ Κάιντα είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Η αίγλη που κάποτε προσέφερε δεν έχει την ίδια απήχηση με παλιά, όχι στη Σομαλία» προσέθεσε.

Η κλίμακα της τρομοκρατικής απειλής στη Σομαλία, αν και ξεπερνά σε σπουδαιότητα εκείνη στο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιός θα επικρατήσει στην μάχη για την εξουσία μεταξύ εκείνων που περιορίζουν τις βλέψεις τους στη χώρα, όπως ο σεΐχης Χασάν Νταχίρ Αουέις, και μίας μικρής αλλά ισχυρής ομάδας που καλεί σε πόλεμο με τη Δύση και αρχηγός της οποία ο Αμπντί Γκοντάνε.

Την ίδια στιγμή στην Υεμένη, γενέτειρα του μπιν Λάντεν, η Αλ Κάιντα δείχνει να ενισχύεται σε δύναμη και επιρροή. Σε πέντε πόλεις στη νότια Υεμένη η χαρακτηριστική σημαία της Αλ Κάιντα κοσμεί κτίρια που λειτουργούν ως δικαστήρια της Σαρία και αυτοκίνητα που παριστάνουν την «ηθική αστυνομία».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2010, ο αριθμός των μαχητών που επιχειρούν στα νότια της χώρας είναι περίπου 300. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο αριθμός έχει πια τριπλασιαστεί. Σήμερα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη θεωρείται η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.