Ο Ζ. Μπαρόζο στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Λ. Παπαδήμο σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα διακοπούν τα βήματα του προγράμματος
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μετά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο διαβουλεύσεων στη Φρανκφούρτη, επέστρεψε χθες το βράδυ στην Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές του όλο το δύσκολο «παζλ» για τις κινήσεις των προσεχών ημερών, που εν πολλοίς θα καθορίσουν και την ημερομηνία των εκλογών.
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι απολύτως «αφιερωμένη» στην παρακολούθηση της διαδικασίας του PSI. Ο κ. Παπαδήμος εξακολουθεί να διατηρεί ψύχραιμη και αισιόδοξη οπτική και αναμένει τη θετική έκβαση της πρώτης φάσης μέχρι την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή, προκειμένου να μηδενίσει τις πιθανότητες για το plan B (το ανέφερε προχθές ο κ. Γιούνκερ για την περίπτωση που δεν φτάσει η συμμετοχή στο 66,6%, χωρίς ωστόσο να εξηγεί περισσότερα).
Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο θα παραμείνουν με κομμένη την ανάσα τουλάχιστον μέχρι τις 14 Μάρτη (εκκρεμεί η πληρωμή των ομολόγων), καθώς από το «κολασμένο» πενταήμερο από 8 έως 12 του μήνα θα εξαρτηθεί η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης.
Εάν και εφόσον η διαδικασία έχει ομαλή ροή και δεν εμφανιστούν κίνδυνοι «ανατροπής» των σχεδίων και των δεσμεύσεών μας προς τους δανειστές μας, τότε φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη εκλογών. Η 29η Απριλίου και η 6η Μαΐου είναι δύο Κυριακές που έχουν υπογραμμίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φυλλομετρώντας το ημερολόγιο των εκλογών.
Εχουν «κλειδώσει» εκλογές και ημερομηνίες; Στην πραγματικότητα, από σήμερα και μέχρι τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση έχει διά της υπογραφής της στο νέο Μνημόνιο δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει έναν διψήφιο αριθμό «καυτών» προτεραιοτήτων (εργασιακά, ειδικά μισθολόγια, νέο φορολογικό σύστημα, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, περικοπή δημοσίων δαπανών, προεργασία για την «έξοδο» 15 χιλιάδων υπαλλήλων από το Δημόσιο εντός του '12 κ.ά.).
Που σημαίνει ότι ακόμη κι αν η Βουλή «κλείσει» για τις διακοπές του Πάσχα και δεν ανοίξει πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προλάβει να εφαρμόσει τα υπεσχημένα και, το κυριότερο, αρνητικές εξελίξεις στα ευάλωτα επικουρικά ταμεία. Εγκυρες πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι εκτός από τον Λ. Παπαδήμο και οι κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν πλήρη εικόνα για τα δεδομένα και τις «κόκκινες γραμμές» των δανειστών μας.
Μπορεί ο κ. Μπαρόζο να μην «υπέδειξε» στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο την απομάκρυνση του ενδεχομένου εκλογών, αλλά άνοιξε το θέμα, σημειώνοντας πως «πρέπει να μας διασφαλίσετε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα σταματήσουν ή διακοπούν τα βήματα του προγράμματος που συμφωνήσαμε».
Η Μέρκελ
Αλλες πληροφορίες χαρακτηρίζουν πιο πιεστική και ευθεία την «παραίνεση» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία όμως φάνηκε να κατανοεί μέρος της επιχειρηματολογίας του κ. Σαμαρά για τη διενέργεια εκλογών.
Η Ευρώπη όμως επιδιώκει διαβεβαιώσεις για τη συνέχεια και στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει το ενδεχόμενο μόνιμου υφυπουργού Οικονομικών (ή γενικού γραμματέα με αρμοδιότητες υφυπουργού) με τις «κρίσιμες» αρμοδιότητες, του ορισμού μόνιμων επίσης γραμματέων στα βασικά υπουργεία και κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά τύπου Μόντι.
«Οταν ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της, θα ληφθούν αποφάσεις για εκλογές. Αλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές», ήταν η απάντηση του Λ. Παπαδήμου από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή. Η δήλωση του πρωθυπουργού εκτιμάται ότι είναι διπλής ανάγνωσης και έχει αποδέκτες και στο εσωτερικό της χώρας.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ