Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/12

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης


 Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης

  • 0
     



 
Οι διευθυντές Χρηματιστηρίων οκτώ χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης υπέγραψαν χθες στο Σαράγεβο πλατφόρμα για από κοινού λειτουργία, σχέδιο που προώθησαν το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) και η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
  Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι η βελτίωση της συνεργασίας των Χρηματιστηρίων και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης στην περιοχή, ώστε με τον τρόπο αυτό να προωθηθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να αυξηθούν περαιτέρω οι εγχώριες και οι ξένες επενδύσεις.
Το σχέδιο στοχεύει ακόμη στη διασφάλιση της ανταλλαγής εμπειριών και στη βοήθεια για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των οικονομικών αγορών.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC) Χίντο Μπίστσεβιτς είπε ότι το βασικό κίνητρο για τη συνεργασία προήλθε από τα ίδια τα Χρηματιστήρια.
Όπως ανέφερε, οι αγορές στη νοτιανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στις προσπάθειες ανάκαμψης από τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης, οπότε η συνεργασία τους υπό αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία.
Ο διευθυντής της USAID στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη Άλαν Ριντ χαρακτήρισε την πλατφόρμα συνεργασίας βήμα προς την εναρμόνιση και ενοποίηση των κεφαλαιαγορών.
«Η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στη Νοτιανατολική Ευρώπη είναι σημαντική τόσο για τη βραχυπρόθεσμη, όσο και για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή» τόνισε.
Στην πλατφόρμα συνεργασίας μετέχουν τα χρηματιστήρια του Ζάγκρεμπ, του Βελιγραδίου, των Τιράνων, των Σκοπίων, της Ποντγκόριτσας, του Σαράγεβο και της Μπάνια Λούκα.