Μιλώντας ο ίδιος ο συγγραφέας, τόνισε ότι ο τίτλος τού βιβλίου του «παραπέμπει και κριτικάρει σχετικό βιβλίο, που διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια» και πρόσθεσε ότι «έτσι, πριν το ‘συνωστισμό’ στη Σμύρνη, προηγήθηκε ο ‘συνωστισμός’ στο Ζάλογγο».
Όπως είπε ο κ. Καραμπελιάς, στη μελέτη του αυτή επιχειρεί να διερευνήσει τρία παραδειγματικά γεγονότα της ιστορίας του Σουλίου:
α) το Κούγκι και την πυρπόλησή του,
β) το Ζάλογγο και τον περιβόητο χορό του και
γ) την ανατίναξη τού πύργου τού Δημουλά, από τη Δέσπω Μπότση.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δημοσιογράφος Νικόλαος Μέρτζος, μιλώντας για το βιβλίο, τόνισε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική αναδρομή στις πηγές των ζωντανών ιστορικών πληροφοριών», διότι -όπως είπε- παραθέτει μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.
Ο κ. Μέρτζος πρόσθεσε ότι «ο κ. Καραμπελιάς απαντά σε μια σχολή μετανεωτερικών επιστημόνων, οι οποίοι αποδομούν την εθνική ιστορία και -μέσω της ιστορίας- αποδομούν το Έθνος». Πρόκειται για μια «διεθνική και διεθνιστική σχολή, υποπροϊόν της παγκοσμιοποίησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μέρτζος.
Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε το βιβλίο «εύληπτο». Απευθύνεται -είπε ο καθηγητής- τόσο σε ειδικούς επιστήμονες, όσο και στο ευρύ κοινό και συμπλήρωσε ότι είναι μια μελέτη, η οποία εστιάζει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της προεπαναστατικής και επαναστατημένης Ελλάδας. «Τα γεγονότα αυτά ο συγγραφέας τα προσεγγίζει με νηφαλιότητα και κριτική σκέψη», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησε, επίσης, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ενώ την όλη εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας, Κρίτων Σαλπιγκτής.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις «Εναλλακτικές Εκδόσεις».