Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/12

Παρέμβαση Κλίντον για το πετρέλαιο


 Παρέμβαση Κλίντον για το πετρέλαιο

  • 0
     



 
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συζήτησε σχετικά με το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις προσπάθειες διατήρησης μιας σταθερής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου χθες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
  Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος στον κόσμο, διατηρούν μια στρατηγική συμμαχία από την δεκαετία του 1940, αν και πέρυσι οι σχέσεις τους γνώρισαν ορισμένες εντάσεις λόγω των διαφωνιών τους για το χειρισμό των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Οι δύο χώρες συμφώνησαν έκτοτε για αρκετά από τα θέματα που ανέκυψαν, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν διαφορές για τους χειρισμούς στην Μέση Ανατολή και για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ και άλλες καταναλώτριες χώρες φοβούνται ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της εάν αποδεσμεύσουν στρατηγικά αποθέματα, εξουδετερώνοντας την προσπάθεια να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τις τιμές της ενέργειας διεθνώς.
Η Κλίντον συναντήθηκε με τον μονάρχη, τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Σαούντ αλ Φάισαλ και άλλους αξιωματούχους χθες, μια ημέρα πριν από μια σύνοδο των χωρών του Κόλπου για να συζητηθεί η περιφερειακή ασφάλεια. Πηγές είπαν ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήθελε να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το Ριάντ δεν θα μειώσει την παραγωγή.