Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

Μέσα στο Μάρτιο η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης



Η ενίσχυση του ταμείου στήριξης των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα αποτελέσει το Μάρτιο αντικείμενο μιας συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της νομισματικής ένωσης που θα πραγματοποιηθεί γι' αυτό το λόγο, μετά τη ματαίωση μιας συνόδου που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

«Πρέπει να καθορίσουμε μια νέα σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης το Μάρτιο. Θα είναι μια σύνοδος κορυφής ad hoc με στόχο να ληφθεί μια απόφαση για το ύψος των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» (ΕΜΣ), δήλωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ έχει αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ για να καθορίσουν την ημερομηνία. Η σύνοδος κορυφής αναμένεται ότι θα διεξαχθεί πριν από το τέλος Μαρτίου.

Οι Ευρωπαίοι είχαν προβλέψει στα τέλη του 2011 να αποφασίσουν το Μάρτιο σχετικά με την επάρκεια των κεφαλαίων του ΕΜΣ για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Η σύνοδος της ευρωζώνης την Παρασκευή ματαιώθηκε υπό την πίεση της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει να ληφθεί αμέσως απόφαση να αυξηθεί η ισχύς του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας.

Όμως, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, το Βερολίνο είναι «απομονωμένο» στο θέμα αυτό.