να επιλέγουν άλλους τρόπους γραπτής επικοινωνίας μειώνοντας τα SMS που στέλνουν δείχνουν να ακολουθούν οι Ελληνες καταναλωτές. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, παράγοντες της αγοράς κινητής τηλεφωνίας εκτιμούν ότι η πτώση που παρατηρήθηκε το 2011 στον αριθμό των απεσταλθέντων γραπτών μηνυμάτων ήταν της τάξεως του 10%.
Το ποσοστό δείχνει μικρό αλλά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου κιόλας ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η Ελλάδα ήταν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τον αριθμό SMS ανά χρήστη που αποστέλλονταν.Από την άλλη, το νούμερο είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Δανία, σύμφωνα με τη Strand Consult, η πτώση το 2011 είναι της τάξεως του 20% και δεν δείχνει τάσεις επιβράδυνσης. Στη Φινλανδία, η Citigroup υπολογίζει πως τα εορταστικά SMS ήταν μειωμένα κατά 22%. Και γενικότερα, η πτώση στην αποστολή SMS κινείται σε αυτά τα επίπεδα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.Η Ελλάδα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, κυρίως επειδή στα προγράμματα συμβολαίου και στην καρτοκινητή προσφέρονται «συνδυαστικά» πακέτα με πολύ μεγάλο αριθμό μηνυμάτων.Η οικονομική κρίση ενδεχομένως να φαντάζει ως η πρώτη αιτία για τη μείωση στη χρήση των SMS.
Ομως, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ο κύριος λόγος μείωσης των SMS είναι η χρήση άλλων υπηρεσιών γραπτής επικοινωνίας.Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν στο κινητό τους το Skype, το Google Talk, το Facebook ή εφαρμογές όπως το Whatsapp και το Viber για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους. Σημειωτέον πως δεν υπάρχει κόστος στη χρήση αυτών των εφαρμογών, παρά μόνο ό,τι πληρώνεις για την πρόσβαση στο Internet από το κινητό σου και αυτό είναι. Επιπλέον, οι κατασκευαστές προωθούν τις δικές τους λύσεις: στο iOS της Apple υπάρχει το iMessenger για τη δωρεάν γραπτή επικοινωνία μεταξύ των χρηστών iPhone, ενώ στα Windows Phone, ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει με μία επαφή του όχι μόνο μέσω SMS αλλά και μέσω Facebook.
Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει μία ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων με Facebook και να συνεχιστεί με SMS!Η διεθνής στροφή που υπάρχει έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς τα έσοδα από τα SMS ανέρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 15% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ τα περιθώρια κέρδους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Ομως, η άποψη των αναλυτών είναι πως τα γραπτά μηνύματα μειώνονται μεν, δεν σημαίνει όμως ότι θα εξαφανιστούν.
Ο λόγος είναι πως δεν χρησιμοποιούν όλοι εφαρμογές όπως το Facebook ή Google Talk και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών δεν είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- εφικτή. Το SMS είναι μία «κοινή» υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων και γι' αυτό θα επιβιώσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μανία με τα SMS είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν.