επέτρεψε στο μεγάλο παρισινό Μουσείο να επιτύχει τον αριθμό ρεκόρ των 8,8 εκατομμυρίων επισκεπτών και να "εδραιώσει την πρώτη του θέση σε παγκόσμιο επίπεδο" μεταξύ των μουσείων, ανακοίνωσε σήμερα αυτό το δημόσιο ίδρυμα.
Εδώ και τρία χρόνια, ο αριθμός των επισκέψεων στο μουσείο του Λούβρου είχε σταθεροποιηθεί στα 8,5 εκατομμύρια επισκέπτες, ένα πολύ υψηλό επίπεδο, που το καθιστούσε ήδη το νούμερο ένα των μουσείων του πλανήτη σε αριθμό επισκέψεων.
Το 2011, οι μόνιμες συλλογές προσέλκυσαν πάνω από 8,2 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή αύξηση κατά 5% σε σχέση με το έτος 2010, διευκρινίζει το μουσείο σε ανακοίνωση του.
Η αύξηση αυτή προκλήθηκε κυρίως από το μεγάλο μερίδιο των ξένων επισκεπτών (66% των επισκεπτών), "με μια ισχυρή ανάκαμψη της παρουσίας των Αμερικανών και την όλο και πιο έντονη παρουσία επισκεπτών από τις αναδυόμενες χώρες", ανακοίνωσε το Λούβρο.
Η Βραζιλία είναι η δεύτερη ξένη χώρα που εκπροσωπείται περισσότερο, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μπροστά από την Ιταλία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.
Το Λούβρο κατάφερε επίσης να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παρισινού κοινού, του οποίου οι επισκέψεις αυξήθηκαν έως και 17% το 2011.
Το ρεκόρ της επισκεψιμότητας εξηγείται επίσης από την επιτυχία των πολύ σημαντικών εκθέσεων του έτους 2011, οι οποίες προσήλκυσαν περίπου 510.000 επισκέπτες (+22% σε σύγκριση με το 2010)--κυρίως οι εκθέσεις "Ο Ρέμπραντ και η μορφή του Χριστού", "Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου", και "Η Απαγορευμένη Πόλη στο Λούβρο".
Το μουσείο μπόρεσε επίσης να προσελκύσει τους νέους: το ήμισυ των επισκεπτών του μουσείου είναι κάτω των 30 ετών.
Γενικότερα, το έτος 2011 ήταν ευοίωνο για τα μουσεία της Γαλλίας: λιγότερο ακριβά από τα σινεμά ή τα θεματικά πάρκα, θα πρέπει να δουν μια αύξηση της επισκεψιμότητας τους άνω του 5%, με περίπου 27 εκατομμύρια επισκέπτες, σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Μετά το Λούβρο, οι ευνοούμενοι αυτής της αύξησης είναι το παλάτι των Βερσαλλιών (πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο κατά μέσο όρο), το Κέντρο Πομπιντού (3,6), το Μουσείο Ορσέ (2,9) και το Μουσείο του Κε Μπρανλί (Quai Branly) (1,3).