Σελίδες

Thessaloniki video tour

2/1/12

Γιατί πεινάμε το βράδυ;


Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (Night Eating Syndrome - NES) είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής, κατά την οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής στη διάρκεια της νύχτας. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου στον γενικό πληθυσμό είναι 1-2% και είναι περισσότερο σύνηθες σε νεαρές γυναίκες. Όσον αφορά στο ψυχολογικό υπόβαθρο, τα άτομα με NES συχνά πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη κι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, από νευροενδοκρινικής σκοπιάς, η έκκριση ορμονών μελατονίνης και λεπτίνης, κατά τη διάρκεια της νύχτας στα άτομα αυτά, είναι μειωμένη.

Τα άτομα που πάσχουν από ΝΕS:

1. Δεν τρώνε πρωινό και γενικά καταναλώνουν ελάχιστη τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Τουλάχιστον το 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης γίνεται μετά το βραδινό φαγητό.
3. Οι νυχτερινές κρίσεις βουλιμίας συνήθως αποτελούνται από υδατανθρακούχες τροφές και μπορεί να είναι σε πολλές δόσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4. Τα άτομα αυτά συνήθως πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη και η διατροφική τους συμπεριφορά αποτελεί μία επιπλέον πηγή άγχους.
5. Έχουν γενικά δυσκολία στον ύπνο.

Τα επεισόδια νυχτερινής βουλιμίας αποτελούνται κυρίως από υδατανθρακούχες τροφές, γιατί μέσω της κατανάλωσής τους παράγεται στον εγκέφαλο σεροτονίνη-ουσία με χαλαρωτική και αντικαταθλιπτική δράση. Με άλλα λόγια, αποτελούν μια προσπάθεια του ατόμου να καταπολεμήσει μέσω του φαγητού την κακή του διάθεση.

Το σύνδρομο αυτό πολύ συχνά συνδέεται με παχυσαρκία. Κάποιες κλινικές μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα έπειτα από χορήγηση αντικαταθλιπτικών, μελατονίνης, σπασμολυτικών, αλλά, γενικά, η φαρμακευτική θεραπεία του συνδρόμου βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο χρειάζονται βοήθεια από ειδικό και η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, στενή παρακολούθηση και σωστά σχεδιασμένη διατροφή με βάση την ανακατανομή των γευμάτων και υψηλό ποσοστό υδατανθράκων.




zougla.gr