Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/12/11

Τι είναι τα CDS και ποιοί Έλληνες "έπαιξαν" τα πυρηνικά όπλα της χρεοκοπίας

Τι είναι τα CDS και ποιοί Έλληνες έπαιξαν τα πυρηνικά όπλα της χρεοκοπίας
Η επενδυτική τράπεζα JP MORGAN, το 1997, έκανε μια νέα
επενδυτική εφεύρεση: δημιούργησε τα CDS. Έκτοτε και μέχρι το 2003, τα CDS (Credit Default Swaps, ή Συμβάσεις Μεταφοράς Κινδύνου Αθέτησης Υποχρέωσης) δεν ήταν και τόσο πολύ της επενδυτικής μόδας


. Όμως, μετά, τα επενδυτικά πράγματα άλλαξαν άρδην. Και, το 2007, τα CDS «εκτοξευτήκαν»: έφτασαν διεθνώς σε αξία ίση με τα 62.2 τρισ. δολάρια (την ίδια χρονιά το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν ίσο με 54.3 τρισ. δολάρια!). Τα επενδυτικά προγράμματα των CDS μεγαλούργησαν διεθνώς, τρέχοντας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ώσπου, πριν από λίγες μέρες, η Κομισιόν ξεκίνησε 2 δικές της έρευνες, για αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά των εν λόγω ασφαλίστρων. Η ΕΕ εξετάζει ενδεχόμενη κατάχρηση της προνομιακής θέσης των εταιρειών Markit (Αμερική και Αγγλία) και ICE Clear Europe (Ευρώπη), στα CDS.
Γενικώς, εδώ πρόκειται για ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα οποία συνάπτονται, ώστε να ασφαλισθεί ο κάθε επενδυτής (κράτος ή επιχείρηση) από τους κινδύνους χρεοκοπίας, όταν αυτοί κατέχουν ομόλογα, ή έχουν χρέη. Πέραν αυτών, τα διάφορα CDS τα αγοράζουν πλέον οι διεθνείς «κερδοσκόποι», οι οποίοι νόμιμα «στοιχηματίζουν» (π.χ. την πτώχευση της Ελλάδας), με μετέπειτα «κέρδη-εξαργυρώσεις» από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Με το πραγματικό προηγούμενο ότι οι «κερδοσκόποι» φτάνουν να πληρώνουν μέχρι και πάνω από το 10% της αξίας των ασφαλίστρων, ως εγγύηση, οι εν λόγω «παίκτες» μπορούν να πάρουν πίσω μέχρι και 100 φορές το κεφάλαιο που επένδυσαν (πχ, μια επένδυση-στοίχημα των 100 χιλ. ευρώ μπορεί να αποφέρει κέρδη μέχρι και 10 εκ. ευρώ!).
Μετά από αυτά, τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (το παρόν άρθρο γράφτηκε τον Μαίο) κάνουν τους επενδυτές τέτοιων συμβολαίων να χάνουν τον ύπνο τους. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η συνολική αξία των στοιχημάτων-συμβολαίων αντιστάθμισης, που βρίσκονται σε ισχύ, πάνω στο χρέος της ελληνικής Δημοκρατίας, είναι περί τα 70 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση ενός «credit event», όπως λέγεται η αθέτηση πληρωμών από την κυβέρνηση για τα χρέη της, οι διεθνείς επενδυτές – στο επίσημο «υπερεθνικό καζίνο» -, θα θησαυρίσουν. Βάζοντας «φωτιά» σε ένα σπίτι (πχ, στην ελληνική οικονομία), οι ίδιοι πυρπολητές-κερδοσκόποι βγάζουν τεράστια κέρδη, και μάλιστα νόμιμα, από τα ασφάλιστρα κινδύνου! Σας θυμίζω ότι η AIG «χρεοκόπησε», από την πτώση της κάποτε φημισμένης Lehman Brothers.
Στην Ελλάδα ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2009, κάποια κρατική ελληνική τράπεζα εξέδωσε CDS, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα έπαιξε «μη χρεοκοπία» (“long”) της Ελλάδας. Ο τότε αγοραστής των εν λόγω CDS έπαιξε αντίστοιχα «χρεοκοπία» της χώρας μας (‘short”), σε τιμή γύρω από τις 130-140 μονάδες βάσης. Μετά από εκείνη την σχετικά μη «πονηρή» περίοδο έκδοσης των εν λόγω CDS, από την εν λόγω πολύ μεγάλη κρατική τράπεζα, η νέα της διοίκηση, που προέκυψε μετά από τις εκλογές του 2009, πούλησε ξαφνικά (με κέρδος, ή όχι, δεν έχει σημασία) αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου! Γιατί;
Εκείνη την περίοδο, η συγκεκριμένη έκδοση-θέση της εν λόγω τράπεζας αντιπροσώπευε περίπου το 12% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς CDS, για το συνολικό ελληνικό χρέος (της τάξης τότε των 8 δισ. ευρώ). Ποιος πούλησε στους «κερδοσκόπους-βαρβάρους» τα εν λόγω CDS, ή τα όπλα μαζικής καταστροφής της ελληνικής οικονομίας; Ποιος έλληνας-ανθέλληνας έδωσε «διηπειρωτικούς πυραύλους» στα χέρια των αδίστακτων επενδυτών-κερδοσκόπων; Η ιστορία θα γράψει λίγες μαύρες σελίδες για αυτή την ντροπή!
Του Δρ Ηλία Καλλιώρα οικονομολόγου πρωην βουλευτή Ν.Δ
blog