Σελίδες

Thessaloniki video tour

21/12/11

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας δίνει νέο εμβόλιο

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας δίνει νέο εμβόλιο
Ένα υποψήφιο νέο εμβόλιο κατά της ελονοσίας που αποδεικνύεται
 αποτελεσματικό στις πειραματικές δοκιμές, παρουσίασε ομάδα Βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις κλινικές δομικές ασφαλείας σε


εθελοντές, αφού τα εργαστηριακά τεστ που έγιναν σε πειραματόζωα απέδειξαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά όλων των στελεχών του παράσιτου που προκαλεί την ελονοσία.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, άλλη ομάδα Βρετανών ερευνητών χαρτογράφησε την πορεία που χρησιμοποιεί η ελονοσία για να εισαχθεί στα κύτταρα του αίματος.Οι επιστήμονες έχουν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι αν στοχεύσουν το «μολυσματικό» αυτό μονοπάτι με ένα νέο τρόπο δόμησης των εμβολίων, θα μπορέσουν να αναστείλουν την εξάπλωση της ασθένειας, που σκοτώνει χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο.Πολλές ερευνητικές ομάδες σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου εργάζονται χρόνια τώρα πάνω στην δοκιμή εμβολίων για την ελονοσία, αλλά στο στάδιο των κλινικών δοκιμών κανένα δεν κατόρθωσε να αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό ώστε να πάρει την έγκριση των υγειονομικών φορέων για ευρεία χρήση.

 Οι πρώιμες κλινικές δοκιμές στην Αφρική έχουν δείξει ότι το εμβόλιο RTS,S είναι ικανό να προστατεύσει περίπου τα μισά από τα εμβολιασμένα άτομα κατά της ελονοσίας. Κι ενώ τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα ακόμη αποτελεσματικότερο εμβόλιο κατά της νόσου. Μια πιθανή διέξοδο μπορεί προσφέρει η μελέτη του κύκλου ζωής του παράσιτου της ελονοσίας, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και διαπιστώθηκε ότι έχει κάποια αδύνατα σημεία.Ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Sanger τον περασμένο Νοέμβριο εντόπισε μελετώντας το παράσιτο έναν υποδοχέα στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ουσία PfRh5. Οι δύο αυτές ανακαλύψεις πιστεύεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της ελονοσίας να εισβάλλει στα κύτταρα του αίματος.

 Ο Δρ Σαντι Ντάγκλας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξηγεί ότι «τα πρώτα εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι το εμβόλιο που στοχεύει την πρωτεΐνη PfRh5 είναι αποτελεσματικό, τουλάχιστον στα πειραματόζωα. Βρήκαμε δηλαδή τον τρόπο να παράγουμε αντισώματα που εξοντώνουν όλα τα στελέχη των παρασίτων της ελονοσίας. Φυσικά η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ακόμη και ως προς τα πειραματόζωα. Το επόμενο βήμα είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.»Αν τα τεστ ασφαλείας του εμβολίου είναι ικανοποιητικά, τότε οι δοκιμές σε ασθενείς θα ξεκινήσουν πιθανόν εντός των επόμενων δύο ή τριών ετών.