Σοβαρές επιπτώσεις, έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη δημόσια υγεία. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η οποία διεξήχθη στην Τσεχία, αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.
Οι Τσέχοι ειδικοί μελέτησαν επί πέντε χρόνια το DNA 950 αστυνομικών και οδηγών λεωφορείων, που εργάζονταν τουλάχιστον 8 ώρες στους δρόμους της Πράγας. Σε κάθε έναν είχε τοποθετηθεί ειδική συσκευή μέτρησης της έκθεσής του σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, όπως το βενζοπυρένιο. Κατόπιν, οι γιατροί ήλεγχαν την κατάσταση του DNA τους, μελετώντας τα λευκά αιμοσφαίρια των ατόμων με τη βοήθεια νέων πιο ευαίσθητων τεχνικών.
Διαπίστωσαν ότι η εισπνοή ακόμη και μικρών ποσοτήτων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) αυξάνει τις ενδείξεις καρκίνου, καθώς οι μικρές αυτές ενώσεις προσκολλώνται στην αλυσίδα του DNA προκαλώντας ανωμαλίες στην αλληλουχία των γενετικών βάσεων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης, ότι οι ενδείξεις αυτές ήταν εντονότερες κατά τη διάρκεια του χειμώνα (1,58 ng/m3). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους είναι ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς για την ποιότητα της ατμόσφαιρας η έκθεση σε τέτοιες ενώσεις, δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 ng/m3. Η υπέρβαση αυτού του ορίου έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου με την πάροδο των ετών.
zougla.gr