Σελίδες

Thessaloniki video tour

21/12/11

Σε 22 σχολεία της Θεσσαλονίκης μετρήθηκε η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Σε επιτρεπτά όρια κυμαίνεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται κοντά (απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων) σε 22 σχολικά συγκροτήματα του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν...


έπειτα από πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ψωμιάδη (ως Νομάρχη Θεσσαλονίκης) και του Αντινομάρχη Παιδείας Ευθύμη Φωτόπουλου. Σήμερα ο κ. Φωτόπουλος μιλώντας από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τόνισε πως τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να αποτελέσουν πυλώνα ενεργειών του ΥΠΕΠΘ για την εγκατάσταση κεραιών κοντά σε σχολεία και κάλεσε τις διοικήσεις των δήμων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των μετρήσεων ακτινοβολίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε σχολικά συγκροτήματα του Ν. Θεσσαλονίκης έκανε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ευθύμιος Φωτόπουλος. Επειδή θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν αυτονόητες καταστάσεις, με τις ενέργειες αυτές προσπαθούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να ενεργοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση: Καλούμε όλους τους Δήμους αφού λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνέχισης των ελέγχων αλλά και όλες αυτές τις ενέργειες που απαιτούνται έτσι ώστε να μην έχουμε ακτινοβολίες κοντά στα σχολεία.
Νωρίτερα, ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Λαζαρίδης παρουσίασε τα αποτελέσματα των μετρήσεων ακτινοβολίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Τα σχολεία επιλέχθηκαν με επιστημονικά κριτήρια και με βάση την εγγύτητα τους με κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οι μετρήσεις έγιναν σε διάφορα σημεία των σχολείων (αυλή, σχολικές αίθουσες, γραφεία) και μετρήθηκε η ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δικτύου GSM 900 MHz και 1800 MHz. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έδειξαν ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας είναι χαμηλότερα από τα όρια που έχουν τεθεί από την Ελληνική Νομοθεσία.
Τα σχολεία που ελέγχθηκαν είναι τα εξής:
  1. 15ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
  2. 1ο Γυμνάσιο Τούμπας
  3. 2ο Γυμνάσιο Τούμπας
  4. 3ο Γυμνάσιο Τούμπας
  5. 4ο Γυμνάσιο Τούμπας
  6. 18ο Λύκειο Τούμπας
  7. 1ο Γυμνάσιο Συκεών
  8. 3ο Γυμνάσιο Συκεών
  9. 3ο ΓΕΛ Χορτιάτη
  10. 4ο Γυμνάσιο Πολίχνης
  11. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης
  12. 1ο Γυμνάσιο Εχεδώρου
  13. 1ο Γυμνάσιο Χαλάστρας
  14. 5ο Γυμνάσιο Ευόσμου
  15. 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
  16. 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
  17. 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
  18. 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά
  19. 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά
  20. 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης
  21. 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης
  22. 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου

Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρονικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.