Σελίδες

Thessaloniki video tour

5/11/11

Gourmet απολαύσεις και πλούσια εδέσματα για ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη

Με ένα Φεστιβάλ όλο γεύσεις ολοκληρώνει το πρόγραμμά της η 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας αρχίζει...


σήμερα και διαρκεί μέχρι και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Cooking demos, ανοιχτές συζητήσεις με θέμα «Νέοι και Γαστρονομία», cooking party… θα συμπληρώσουν την τελευταία δράση της διοργάνωσης.
Στη «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» 9 νέοι θα ρίξουν μια «μελλοντολογική» ματιά σε εδέσματα της πατρίδας τους (Λίβανος, Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Άγιος Μαρίνος) θα μαγειρέψουν μπροστά στο κοινό, θα μοιραστούν την αγάπη τους για την κουζίνα της πατρίδας τους με το κοινό της πόλης σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου
19.00 - 20.30: Μαγειρικές επιδείξεις
Μαγειρεύουν οι “καλλιτέχνες της γαστρονομίας”:
  • Lorena Martinez, Murcia - Ισπανία. Κουζίνα βασισμένη στα τοπικά προϊόντα και τη λεπτομέρεια των μαγειρικών τεχνικών.
  • Alessia Galetta, Ρώμη - Ιταλία. Χορτοφαγικό μενού στο οποίο τα ιταλικά προϊόντα συναντούν τις «ξένες» παρασκευές.
  • Issa Salman & Elias Bassous, Ιερουσαλήμ - Παλαιστίνη. Μενού που αναδεικνύει τον πλούτο της κουζίνας της ανατολής και τη θέση της στον κόσμο.
  • Nurhan Quehaja Nimani, Πρίστινα - Kosovo. Χορτοφαγικό μενού, γεύσεις από την Αλβανία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο.
19.00 - 20.30: Αρμονία κρασιών και εδεσμάτων
Η οινοχόος Κυριακή Παναγιώτου προτείνει κρασιά από τον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος που αναδεικνύουν τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα των εδεσμάτων που ετοιμάζουν οι chef.
Σάββατο 5 Νοεμβρίου
18.00 - 19.30: Μαγειρικές επιδείξεις
Μαγειρεύουν οι “καλλιτέχνες της γαστρονομίας”:
  • Antonio Capafons Barreto, Valencia - Ισπανία. Παραδοσιακά πιάτα της Valencia και της Ισπανίας ετοιμάζονται χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.
  • Giacomo Amicucci, Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου. Απλά, φτηνά υλικά, ευρέως διαδεδομένα στη Μεσόγειο και «μίξη» διαφορετικών παραδόσεων.
  • Tarek Al Kawas, Βηρυτός - Λίβανος. Τα πιο γνωστά πιάτα του Λιβάνου σερβιρισμένα με σύγχρονο τρόπο.
  • Omar Almkhallalati, Δαμασκός – Συρία. Η παραδοσιακή συριακή κουζίνα με μια ματιά «παγκοσμιοποίησης».
18.00 - 19.30: Αρμονία κρασιών και εδεσμάτων
Η οινοχόος Κυριακή Παναγιώτου προτείνει κρασιά από τον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος που αναδεικνύουν τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα των εδεσμάτων που ετοιμάζουν οι chef.
19.30 : Ανοιχτή συζήτηση «Νέοι και γαστρονομία»
Επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας και του κρασιού μοιράζονται τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους για το μέλλον.
Συντονίζει: Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος γεύσης
Συμμετέχουν οι:
  • Βασίλης Καλλίδης, chef, Αθήνα - Ελλάδα
  • Χάρης Σακαλής, chef Excelsior Hotel, Θεσσαλονίκη – Ελλάδα
  • Lorena Martinez, Murcia – Ισπανία
  • Alessia Galetta, Ρώμη - Ιταλία
  • Issa Salman, chef, Ιερουσαλήμ - Παλαιστίνη
  • Elias Bassous, chef, Ιερουσαλήμ Παλαιστίνη
  • Nurhan Quehaja Nimani, Πρίστινα - Kosovo
  • Antonio Capafons Barreto, chef, Valencia - Ισπανία
  • Giacomo Amicucci, chef, Γαληνότατη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου
  • Tarek Al Kawas, chef, Βηρυτός - Λίβανος
  • Omar Almkhallalati, chef, Δαμασκός – Συρία
  • Θωμάς Δούζης, εκλεκτά ελληνικά προϊόντα Ergon
  • Στέλιος Φιλόπουλος, project manager του προγράμματος Wine in Moderation - Art de Vivre
  • Άκης Παπαδόπουλος, οινολόγος, οινοποιός
  • Κική Παναγιώτου, οινοχόος
Κυριακή 6 Νοεμβρίου
13.00 - 16.00: Μαγειρικό Πάρτι
Οι 9 chef μαγειρεύουν και εμείς δοκιμάζουμε τις δημιουργίες τους σε ένα μεγάλο μαγειρικό πάρτι.