Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/11

Κλείνει το Θεατρικό Μουσείο;


Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Θεατρικό Μουσείο, έχει οδηγήσει τόσο τους εργαζομένους, όσο και την διοίκηση του Μουσείου σε πλήρη απόγνωση.
Το κερασάκι στην τούρτα της όλης υπόθεσης ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες ημέρες με την προειδοποίηση που αιφνιδίως έλαβε το Μουσείο απ' το ΙΚΑ, με βάση την οποία ενημερώθηκε πως το χρέος που του οφείλει, μαζί με τους τόκους, «σκαρφάλωσε» στις 200.000 ευρώ. Αν, κάποιος, προσθέσει σε αυτό το χρέος και το συνολικό ποσό που καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οφείλεται στην εφορεία, σε ενοίκια και μισθούς 5 μηνών των 13ων εργαζομένων, και αγγίζει τις 200.000 ευρώ, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει την τραγικότητα της κατάστασης.

Το όλο θέμα προκάλεσε και την ερώτηση του βουλευτή του Σύριζα Τάσου Κουράκη ο οποίος συγκεκριμένα ρωτά:

«Με ποια κριτήρια επιλέγεται ποιοι πολιτιστικοί φορείς θα επιδοτηθούν και πως καθορίζεται το ποσό της επιχορήγησης που λαμβάνει ο κάθε ένας φορέας; Πως είναι δυνατόν φορείς με μεγάλη πολιτιστική παρουσία, όπως το Θεατρικό Μουσείο να μένουν εκτός επιχορήγησης ή να παίρνουν πολύ μικρή επιχορήγηση;

Ποιος ακριβώς είναι ο κατάλογος των επιδοτούμενων οργανισμών, ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικών σωματείων ή άλλων φορέων που επιχορηγούνται από το ΥΠΠΟΤ και τι χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια;».

Για το θέμα ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βούρος ο οποίος τόνισε πως «Όταν κλείνει ένα Θεατρικό Μουσείο, ανοίγει η πόρτα της εθελουσίας εξόδου προς τα Τάρταρα της αναξιοπρέπειας και ανυποληψίας ενός κράτους».

Αξίζει να σημειώσουμε πως το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Θεάτρου, το γνωστό Θεατρικό Μουσείο, είναι ένα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που από το 1976 κατ έθιμο επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δεν έχει άλλη πηγή εσόδων (εισιτήριο, κλπ). Το Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Κ. Γεωργουσόπουλος είναι άμισθο, ενώ το Μουσείο παράλληλα διατηρεί και την μοναδική αμιγώς θεατρική βιβλιοθήκη στην Ευρώπη, η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο στα Πατήσια, και η οποία παρέχει υλικό τόσο σε ερευνητές όσο και σε σπουδαστές, ενώ υπάρχουν αρχεία που χρονολογούνται από το 1810. Πάντως στην δεδομένη χρονική στιγμή οι 13 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 5 μηνών έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας προκειμένου να πιέσουν την κατάσταση μήπως και δουν φως στο τούνελ.

Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι πως σύμφωνα με την προειδοποίηση του ΙΚΑ, προσεχώς θα βγουν στο σφυρί κοστούμια του Φωκά και μακέτες του Τσαρούχη, η περούκα του Λογοθετίδη, το στέμμα του "Οιδίποδα" του Βεάκη, το κολιέ της "Βασίλισσας Ελισάβετ" της Κοτοπούλη, τα σκουλαρίκια της Βουγιουκλάκη, τα σύνεργα του μακιγιάζ της Καρέζη, τα κοστούμια της Κάλλας, ή το αρχείο του Ροντήρη, προκαλώντας ερωτηματικά αν σε μία εποχή που πουλάμε δημόσια περιουσία και στην οποία βρισκόμαστε σε σκληρή επιτήρηση, αντέχουμε να εκποιούμε και την πολιτιστική μας κληρονομιά.




zougla.gr