Σελίδες

Thessaloniki video tour

22/11/11

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού στη θάλασσα


Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ωκεανογραφική Υπηρεσία, τα απορρίμματα στις θάλασσες «έχουν καταστεί ένα από τα πιο επίμονα και απειλητικά είδη ρύπανσης για τους ωκεανούς και τα ποτάμια του κόσμου».

Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο στη Γη, ενώ μόλις το 10% από τον όγκο αυτό καταλήγει στην ανακύκλωση. Από το πλαστικό που απλά απορρίπτεται, περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο. Εκεί, το πλαστικό διασπάται σε ολοένα και μικρότερα κομμάτια, με την πάροδο των ετών. Όσο μικρότερα είναι τα κομμάτια αυτά, τόσο ευκολότερα καταπίνονται από τη θαλάσσια πανίδα. Μελέτη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι τα ψάρια στον Βόρειο Ειρηνικό καταπίνουν 24.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων τον χρόνο.

Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της μάζας αυτής δεν έχει πια τη μορφή ακέραιων κομματιών, είναι δύσκολο να περισυλλεγεί αφού πέσει στον ωκεανό, ενώ τα νομικά προσκόμματα που επιβάλλονται στα διεθνή χωρικά ύδατα επιτρέπουν σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς να αρνούνται την ευθύνη της απορρύπανσης των ωκεανών.

«Πρόκειται για τραγική ειρωνεία: τα ίδια γνωρίσματα που κάνουν το πλαστικό τόσο δημοφιλές -το μικρό κόστος παραγωγής, το ελάχιστο βάρος και η ανθεκτικότητα- είναι εκείνα που το καθιστούν προβληματικό» λέει ο Ερικ Φλόιντ, πρώην επενδυτής και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας με τον Νταγκ Γούντρινγκ.

Η αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου πρέπει έτσι να αφορά την πρόληψη της απόρριψης πλαστικού στο περιβάλλον, κύριος στόχος της πρωτοβουλίας «Σχέδιο Αποτυπώματος Πλαστικού», την οποία στηρίζει και η περιβαλλοντική πρωτοβουλία του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η Clinton Global Initiative. Η ενεργή εμπλοκή του εταιρικού τομέα στην προσπάθεια, που θα ελέγχει και θα καταγράφει οικειοθελώς τη χρήση πλαστικού, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την ορθολογική του χρήση. Αυτό θα επιτευχθεί, όμως, μόνο μέσω της αποτελεσματικής περισυλλογής, εκ νέου χρήσης ή πλήρους ανακύκλωσης των πλαστικών, καθώς και με τη χρήση καινοτόμων πλαστικών ουσιών, όπως τα βιοδιασπώμενα.

Στο μέλλον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σημερινά πλαστικά σκουπίδια θα αποφέρουν χρηματικό κέρδος, καθώς το προερχόμενο από πετρέλαιο πλαστικό, θα μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμη ύλη με μικρό κόστος και ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.



zougla.gr