Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/11

Έκθεση για την αρχαία Ολυμπία σε Γερμανία-Κατάρ


Περισσότερα από 500 αρχαία ελληνικά αντικείμενα θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο και την Ντόχα, στο Κατάρ, για να παρουσιαστούν στην έκθεση «Ολυμπία - Μύθος, λατρεία και αγώνες».


Η έκθεση, που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο ιστορικό κτίριο Martin Gropius Bau, στο Βερολίνο, από τις 30 Αυγούστου 2012 έως τις 7 Ιανουαρίου 2013, και στο Qatar Olympic and Sports Museum στην Ντόχα, από τα τέλη Μαρτίου 2013 έως τις 6 Ιουλίου 2013, θα εστιάζει σε τρεις θεματικούς άξονες: το ελληνικό ιερό της αρχαίας Ολυμπίας, τις έρευνες στην αρχαία Ολυμπία και τους αθλητικούς αγώνες.

Στον πρώτο άξονα θα παρουσιαστεί το φυσικό περιβάλλον της Ολυμπίας, η κοινωνική λειτουργία και η σημασία του ιερού για την πολιτική οργάνωση της περιοχής της Ηλείας, με εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, της Αθήνας, του Βερολίνου και του Μίνστερ, όπως ευρήματα γεωμετρικής εποχής, οπλισμός αφιερωμένος στον Δία, αναπαράσταση τροπαίου, αρχιτεκτονικά μέλη, πήλινα αναθήματα, νομίσματα, γύψινα εκμαγεία όλων των γλυπτών των αετωμάτων του Ναού του Διός και της Νίκης του Παιωνίου.

Ο δεύτερος άξονας θα αφορά τις ανασκαφές που έγιναν από το 1828 έως σήμερα στην Ολυμπία και θα περιλαμβάνει χάρτες, σχέδια, εργαλεία από το αρχείο του Γερμανικού Ινστιτούτου και τις αρχαιολογικές συλλογές των μουσείων του Βερολίνου. Επίσης, θα παρουσιαστούν τα έργα αναστήλωσης και οι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες της Ζ΄ ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Τέλος, στον τρίτο άξονα της έκθεσης θα παρουσιαστούν αρχαία αντικείμενα που θα επιχειρούν να αναδείξουν την εικόνα του ανθρώπου στην αρχαιότητα (με εκθέματα από τα Μουσεία του Βατικανού και της Δρέσδης), θα γίνει αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 και του 1906, αλλά και του Παρισιού το 1900, του Σεντ Λούις το 1904 και του Λονδίνου το 1908, που ήταν συνδεμένοι με τις παγκόσμιες εκθέσεις, καθώς και του Βερολίνου το 1936, οι πλέον δαπανηροί στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφορά θα γίνει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

Η έκθεση διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού -σε συνεργασία με τη Ζ΄ ΕΠΚΑ, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο-, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού - Παράρτημα Βερολίνου, τον εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Την έκθεση θα εμπλουτίσουν επίσης τρία σύγχρονα αντίγραφα αρχαιοτήτων, τέσσερις μακέτες και οκτώ σύγχρονα αναμνηστικά μετάλλια.




zougla.gr