Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/11

Σεμινάρια για την ενδοοικογενειακή βία απο την Πυξίδα

Δυο στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα ηλικίας 0 έως 3 ετών πέφτουν θύματα κακοποίησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.), ενώ κάθε χρόνο 5.000 με 10.000 παιδιά ...
προσχολικής ηλικίας υφίστανται κάποια μορφή κακοποίησης από την οικογένειά τους ή τους συγγενείς τους.


Την τραγική αυτή εικόνα επιχειρεί να ανατρέψει στο χώρο ευθύνης του το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται τόσο στους ειδικούς επαγγελματίες-στελέχη των υπηρεσιών υγείας, όσο και στην εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει σειρά σεμιναρίων που κατ’ αρχήν απευθύνονται στους επαγγελματίες ψυχοκοινωνικής υγείας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κ.ά.) που δουλεύουν σε δομές του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της περιοχής Λαγκαδά.
Ο κύκλος των σεμιναρίων ανοίγει αύριο Παρασκευή με την παιδοψυχίατρο και υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου» Λίλιαν Αθανασοπούλου και τον ειδικευόμενο παιδοψυχίατρο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Ιωάννη Βατιανό να αναλύουν το θέμα «Σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση παιδιών. Ο ρόλος των επαγγελματιών και των γονιών» (Πυξίδα, 12-4 μ.μ.). Το πρόγραμμα των σεμιναρίων, στα οποία δήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 30 επαγγελματίες-στελέχη δημοτικών δομών συνεχίζεται ως εξής:
  • Δευτέρα 17.10.2011: «Κακοποίηση - παραμέληση παιδιών» - Ομιλητές: Γεώργιος Νικολαΐδης (ψυχίατρος, διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού), Αγγελική Σκουμπουρδή (κοινωνική λειτουργός του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού).
  • Δευτέρα 28.11.2011: «Κακοποιημένα - παραμελημένα παιδιά: Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε - Ο ρόλος του Συνηγόρου του παιδιού». Ομιλητής: Γεώργιος Μόσχος (νομικός, εγκληματολόγος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού).
  • Παρασκευή 16.12.2011: «Σχολικός εκφοβισμός - Ας μην αφήσουμε τα παιδιά μόνα τους». Ομιλητές: Νατάσα Ψάλτη (σχολική ψυχολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας), Ιωάννα Μπίμπου (κλινική ψυχολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ).
  • thestival