Έχουν πλέον καθιερωθεί και είναι το "hot event" του Σεπετεμβρίου στην πόλη. Οι αφίξεις των πολιτικών ενόψει της ΔΕΘ, οι οποίες συνοδεύονται συνήθως απο πακέτο προτάσεων και μέτρων, ξεκίνησαν...
όπως αναφέρει στον "Αγγελιοφόρο της Κυριακής" ο τρεις φορές στις δεκαετίες του '80 και του '90 πρόεδρος της τότε Ηelexpo - ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, το 1975 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με πρόεδρο της Διεθνούς Εκθεσης την εποχή εκείνη τον Ι. Βελλίδη. Το '75, λόγου χάριν, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ένα πενταετές πρόγραμμα λιτότητας και ανάπτυξης, που περνούσε και μέσα από κρατικοποιήσεις, με στόχο την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Ο ίδιος από το ίδιο βήμα, το 1979, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι είχε αποφασίσει να μετακινηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Τα πρώτα χρόνια είχε νόημα η πρωθυπουργική επίσκεψη του Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με τον κ. Κούρτη, αφού τότε έρχονταν και οι ξένοι πρεσβευτές στη Θεσσαλονίκη, για να ακούσουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό να εξαγγέλλει το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς. Από το '85 και μετά, όμως, οι πρέσβεις άρχισαν να μην ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις. «Εβλεπαν ότι δεν άξιζε ο κόπος να ακούσουν μια ομιλία που δεν είχε ένα αντίκρισμα ουσιαστικό για να μεταδώσουν στις ξένες κυβερνήσεις», λέει.
«Κάποτε στο δήμο, όταν δεν είχαμε λεφτά, είχα πει να μην κάνουμε δεξίωση. Να έρθουν οι κύριοι να κάνουν τις βόλτες τους και να αφήσουν εμάς ήσυχους», θυμάται ο Στέλιος Νέστωρ, από τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς στην πόλη. «Εγώ πήγα σε μια τέτοια εκδήλωση και δεν ξαναπήγα μετά. Στο δήμο τούς κάναμε δεξίωση, ένας τόνος φαγητά, γαρίδες, πράγματα, και πετιόντουσαν στο τέλος, ή πλάκωναν οι Αλήδες και οι Χακήδες, οι διάφοροι ψηφοφόροι του ενός και του αλλουνού και τρώγαν εκεί».
thestival