"Η Ελλάδα απέφυγε την κατάρρευση, αλλά το πραγματικό πρόβλημα μόλις αρχίζει, προειδοποιεί με άρθρο του στoυς Financial Times, ο Ian Bremmer, πρόεδρος της Eurasia Group και συγγραφέας του βιβλίου "Το τέλος της ελεύθερης αγοράς".
Το ενδεχόμενο εκλογών πλησιάζει, ενώ η πιθανότητα χρεοκοπίας ενισχύεται λόγω της αφερεγγυότητάς της χώρας.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι με τη ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, η κυβέρνηση κέρδισε μια βραχύβια νίκη: τις επόμενες ημέρες και μήνες μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις που εκκρεμούν, δηλαδή οι προοπτικές τόσο της δημοσιονομικής χρεοκοπίας όσο και της πολιτικής κρίσης θα αποτελούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ο Ian Bremmer, τονίζει ότι περισσότερα πολιτικά προβλήματα θα ακολουθήσουν. "Το πρώτο είναι η δημόσια οργή ενάντια στην κυβέρνηση η οποία είναι απίθανο να μειωθεί, αντίθετα θα δυναμώσει. Επιπλέον, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα εμπνέει ελάχιστη εμπιστοσύνη και εν ολίγοις, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αγόρασε αρκετούς μήνες, αλλά μέχρι το τέλος του έτους, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν εκλογές".
"Οι νέες εκλογές θα αποφέρουν μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ως επικεφαλής εταίρος και το ΠΑΣΟΚ, ο κατώτερος εταίρος. Επιφανειακά, μοιάζει ότι θα δημιουργηθεί νέα εθνική πολιτική συναίνεση και συμβιβαστική προσέγγιση που οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές σοφά ζήτησαν. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να απαιτήσουν θυσίες στο μέλλον από την Ελλάδα, αν σχεδόν όλη η πολιτική τάξη έχει αποδεχθεί δημοσίως την ανάγκη για αυτό".
Καλή είδηση η γαλλική πρόταση για την Ελλάδα
Καλή είδηση η γαλλική πρόταση για την Ελλάδα
Σε δεύτερο άρθρο της οι Financial Times, σχολιάζοντας τη χθεσινή ψηφοφορία, υπογραμμίζει ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία ήταν στην πραγματικότητα η δεύτερη καλή είδηση για το ελληνικό μέτωπο αυτή την εβδομάδα.
Το πρώτο ήταν η γαλλική πρόταση σύμφωνα με την οποία ο ιδιωτικός τομέας θα αναλάβει μέρος του βάρους, (με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επανεπενδύουν κρατικά ομόλογα που λήγουν άμεσα με νέα διάρκειας 30 ετών). Εφόσον εφαρμοστούν, η πρόταση θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ το ενδεχόμενο κόστος για τις τράπεζες της Ευρώπης σε μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία συγκριτικά με το ευρέως αποδεκτό κούρεμα του 70 %.
Σύμφωνα όμως με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα καμία από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας δεν αντιμετωπίζει το ουσιώδες ζήτημα της αφερεγγυότητας στην Ελλάδα. "Η επιτυχία της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής στην Ελλάδα εξαρτάται από το αμφισβητήσιμο σχέδιο για την πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί η ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας : η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε με τον ήχο των ταραχών και τη μυρωδιά των δακρυγόνων".
Το άρθρο εξηγεί ότι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, η ΕΕ επέμεινε η Ελλάδα να πραγματοποιήσει το αδύνατο, προκειμένου να αποτρέψει το αναπόφευκτο." Η προσέγγιση αυτή δεν μπορεί να επιτύχει επ 'αόριστον. Η Ελλάδα απέφυγε την άμεση και καταστροφική χρεοκοπία. Αλλά το πρόβλημα του τεράστιου χρέους της και η αδυναμία ρεαλιστικά να αυτοχρηματοδοτηθεί για τα επόμενα χρόνια, παραμένουν τόσο δυσεπίλυτα όσο ποτέ.
Η χρεοκοπία στην Ελλάδα, διευκρινίζει η Financial Times , είναι πιθανό ανεξάρτητα από το τι γίνεται. Οι ρυθμιστές και οι επενδυτές πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το δυσάρεστο γεγονός".
newscode.gr