Σελίδες

Thessaloniki video tour

25/5/11

Παρουσιάστηκε σύστημα συναγερμού εξαφάνισης παιδιών

Στη χώρα μας 430 παιδιά εξαφανίσθηκαν το 2010, ενώ οκτώ εκατομμύρια οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της απώλειας των παιδιών τους κάθε χρόνο. Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά η 25η Μαΐου και φέτος εορτάσθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, με παρουσίαση του συστήματος συναγερμού εξαφάνισης παιδιών (Amber Alert Hellas), αλλά και την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο οποίος σημείωσε ότι «οι εξαφανίσεις ανηλίκων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γραμμή 116000 (σ.σ. που αφορά 14 κράτη-μέλη της ΕΕ) έχει λάβει πανευρωπαϊκά 37.000 κλήσεις για παιδιά που έχουν εξαφανισθεί. Καθήκον όλων μας είναι να εξαλείψουμε αυτό τον αριθμό. Πέρα από τη δουλειά των εθελοντικών οργανώσεων, σημαντικός είναι ο ρόλος του κράτους και των φορέων του».




 Όπως σημειώθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», εκατοντάδες παιδιά εξαφανίζονται καθημερινά. Το πρόβλημα δεν έχει σύνορα. Οι επιπτώσεις στις οικογένειες των εξαφανισμένων παιδιών είναι συναισθηματικές, σωματικές, ψυχολογικές και καταστροφικές. Ειδικά στην Ελλάδα, το 2010 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε 154 αιτήματα, εκ των οποίων το 14% (22 αιτήματα) αφορούσε παιδιά - θύματα αρπαγής, το 64% (98 αιτήματα) εξαφανισμένα παιδιά και το 22% (34 αιτήματα) αφορούσε φυγές παιδιών. Από τα παιδιά που εξαφανίσθηκαν, το 52% ήταν ηλικίας 15 - 18 ετών, το 17,5% ηλικίας 7 - 12 ετών, το 15,5% ηλικίας 18 ετών και άνω, το 15% 0 - 6 ετών.

Μεταξύ των παιδιών, το 38% ήταν ελληνικής υπηκοότητας και το 84% ήταν αλλοδαπής καταγωγής. Από το σύνολο των 130 περιπτώσεων που χειρίσθηκε ο οργανισμός, το Amber Alert Hellas ενεργοποιήθηκε για τέσσερεις περιπτώσεις το 2010, 16 περιστατικά έλαβαν δημοσιότητα και για δυο παιδιά κυκλοφόρησαν αφίσες. Συνολικά, το 2010 το 95% των παιδιών που αναζητήθηκαν επέστρεψαν σπίτι τους με ασφάλεια. Το α' τετράμηνο του 2011 το 89% των παιδιών που αναζητήθηκαν επέστρεψαν με ασφάλεια σπίτι.

Σε ό,τι αφορά το Amber Alert Hellas (ECAAS) δημιουργήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την ελληνική, κυπριακή και πορτογαλική αστυνομία και τις ΜΚΟ Telefono Azzurroο (Ιταλία) και IAC-SOS (Πορτογαλία), στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Η αποτελεσματικότητά του έχει οδηγήσει σε απόφαση υιοθέτησής του από το σύνολο των ευρωπαϊκών φορέων που ασχολούνται με τις εξαφανίσεις ανηλίκων, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση και την κοινή διασυνοριακή δράση. Το σύστημα ενεργοποιεί άμεσα σύστημα συναγερμού και ακαριαία μεταβίβαση πληροφοριών και μηνυμάτων στο ευρύτερο δυνατό φάσμα αποδεκτών σε περιστατικά εξαφάνισης παιδιών.

Ειδικά στην Ελλάδα, στο σύστημα συμμετέχουν όλα τα υπουργεία, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι παροχείς ίντερνετ (internet providers) και η σταθερή τηλεφωνία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιώτες και εθελοντικοί φορείς. Από τον Μάιο του 2007 έως τον Μάιο του 2011 ενεργοποιήθηκε 15 φορές για 16 παιδιά. Τα 13 από τα 16 παιδιά εντοπίστηκαν χάρη στην ενεργοποίηση του συστήματος, ενώ τρία παιδιά αναζητούνται ακόμη. Δυο απ’ αυτά τα παιδιά εκτιμάται ότι μάλλον έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης και ένα παιδί θύμα γονικής αρπαγής, καθώς ο βιολογικός του πατέρας ενδέχεται να το έχει πάρει μαζί του στη Συρία. Πανελλαδική κάλυψη γίνεται μέσω της εθνικής τηλεφωνικής γραμμής 1056.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση μπαλονιών από παιδιά στον προαύλιο χώρο της Παλαιάς Βουλής, συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στα παιδιά που έχουν εξαφανισθεί σε όλο τον κόσμο και τους γονείς τους.
newpost