Το σκέφτηκαν, το συζήτησαν στο Διαδίκτυο και το έκαναν. Η «σιωπηρά πλειοψηφία» κατέβηκε στους δρόμους της χώρας από τον Λευκό Πύργο και την Πλατεία Συντάγματος έως το Ηράκλειο της Κρήτης, το Βόλο και την Πάτρα.
Η ιδέα μπορεί να ξεκίνησε στην Μαδρίτη και την πλατεία Puerta Del Sol, αλλά προηγουμένως είχε ανθίσει ο σπόρος της στην πλατεία Ταχρίρ, στο Κάιρο. Η διαδικτύωση της νεολαίας αλλά και των λιγότερο νέων αυτού του κόσμου, που επιθυμεί να πορευτεί χωρίς την Δαμόκλειο Σπάθη των διεθνών οικονομικών παραγόντων, είναι τελικά αποτελεσματική. Αποτελεσματικότερη πάντως, από τις κομματικές επιταγές και τα συνδικαλιστικά παιχνίδια.
Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, συγκεντρώθηκαν μετά τις πέντε το απόγευμα της Τρίτης στην Πλατεία Συντάγματος. Χωρίς πανό αλλά με συνθήματα, παλμό και κυρίως αποφασιστικότητα. «Δεν θα φύγουμε από εδώ εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση», έλεγε ο Βασίλης στο μικρόφωνο του Zougla Radio.
«Κανείς δεν θα φύγει» πρόσθετε αμέσως ο Παντελής. «Επιτέλους ξεκουνήθηκα από τον καναπέ μου. Είναι εδώ από τις ενοχές μου γιατί ποτέ δεν κατέβηκα στον δρόμο να διαμαρτυρηθώ», συμπλήρωνε η Μαρία.
Ίδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου αιφνιδίως γέμισε η Πλατεία του Λευκού Πύργου με κυρίαρχο σύνθημα «Πάρτε τα ελικόπτερα και μπρος» που απευθύνεται στην πολιτική ελίτ (;) της χώρας.
Την Τρίτη το βράδυ περίπου 10.000 χρήστες του Διαδικτύου είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, μέσω Facebook, για μαζική κάθοδο στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της χώρας.
Ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις και κομματικές ταυτότητες. Το απόγευμα της Τετάρτης, αυτός ο αριθμός έφθανε τις 30.000. Το λεγόμενο κίνημα «Των Αγανακτισμένων» άρχισε να διαμορφώνεται. Προς αυτήν την κατεύθυνση λειτούργησε και το περίφημο σύνθημα, που αναρτήθηκε στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης.
«Κάντε ησυχία μην ξυπνήσετε τους Έλληνες» έλεγε το σύνθημα αυτό. Οι Έλληνες, λοιπόν, θίχτηκαν και αυτο-οργανώθηκαν. Στις 7:00 άρχισαν να καταφθάνουν. Στις 18:30 ήταν πια αρκετές χιλιάδες που κατέκλυσαν την Λεωφόρο Αμαλίας. Στις 19:00 οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να πυκνώνουν επί της Βασιλέως Γεωργίου και την Όθωνος.
Εντύπωση προκάλεσε η ανάγκη των «θυμωμένων» να μιλήσουν
Οι λέξεις- φράσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν «Αλληλεγγύη», «Συμπαράσταση», «Φθάνει πια», «Αρκετά με την κοροϊδία». Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν παλιές δόξες. «Μία σπίθα χρειάζεται όπως τότε στο Πολυτεχνείο», σημείωνε ο Παναγιώτης που βρέθηκε εκεί με την γυναίκα του και την μικρή του κόρη γιατί ο γιός του ο μεγάλος συμμετείχε την ίδια ώρα στην συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης όπου σπουδάζει.
Κοινή πεποίθηση η συγκέντρωση να είναι ειρηνική. Μοναδική εικόνα η απουσία κομματικών πανό. Κοινό σύνθημα δύο λέξεις «Κλέφτες ..Κλέφτες». Γενική ομολογία… πώς αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί . «Θέλω να κάνω τα δικά μου όνειρα», έλεγε η Εύα, 22 ετών, φοιτήτρια. «Δεν μου αρέσει αλλά πρόκειται να εγκατασταθώ στην Κίνα γιατί εκεί υπάρχει δουλειά», σημείωνε ο Αντρέας.
Σύμφωνα με ένα πρώτο αλλά αόριστο σχεδιασμό η διαμαρτυρία θα συνεχιζόταν τουλάχιστον έως τις 23:00 . Αλλά όπως έλεγαν και οι πολίτες στο Σύνταγμα «Θα περιμένουμε. Δεν πρέπει και αυτήν την φορά να μας αγνοήσουν».
«Αγανακτισμένοι» σε όλη την Ελλάδα
Αθήνα, Σύνταγμα
Μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδήλωση πραγματοποιούν από τις 18:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας οι «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα». Πρόκειται για μία ομάδα πολιτών, από όλες τις ηλικίες, η οποία καλεί τον κόσμο για ειρηνική διαδήλωση, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, Facebook.
Η zougla.gr και το Ζougla Radio βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, για να σας μεταδίδουν συνεχώς ζωντανή εικόνα από τις κινητοποιήσεις.
Αυτή την ώρα οι συγκεντρωθέντες συνομιλούν προκειμένου, να αποφασίσουν για το μέλλον της κινητοποίησης.
Η διαδήλωση, στην οποία μέχρι αυτήν την ώρα έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν 28.500 άτομα, επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 23:30, ωστόσο τουλάχιστον 6.000 άτομα παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα (00:04)
Παρόμοιες διαδηλώσεις, όμως, έχουν προγραμματιστεί στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
«Ξυπνήσαμε» και «Ξυπνήσαμε ήρθε η ώρα να φύγετε» γράφουν τα πανό των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στους Ισπανούς διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Μη φωνάζετε δυνατά, οι Έλληνες κοιμούνται».
Τουλάχιστον 6.000 άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο Σύνταγμα, ενώ η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και η λεωφόρος Αμαλίας είναι κλειστές.
Παρόμοιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα
Κατά χιλιάδες συνέρευσαν στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, oι «Aγανακτισμένοι» και τουλάχιστον 5.000 άτομα έχουν δώσει το «παρών».
Ομάδες πολιτών όλων των ηλικιών, αλλά και από διάφορες πολιτικές παρατάξεις απάντησαν στο κάλεσμα και κατέφθασαν να διαδηλώσουν ειρηνικά.
Στους κεντρικούς δρόμους υπάρχει συμφόρηση.
Από πολύ νωρίς την Τρίτη, πλήθος πολιτών έδωσαν το «παρών», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, μέσω facebook, για ειρηνική διαδήλωση και στην πλ. Γεωργίου, στο κέντρο της Πάτρας.
Στο σημείο βρίσκονται πάνω από 7.000 άτομα ενώ έως και τις 17:05 το απόγευμα, 6.267 άτομα είχαν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στην κινητοποίηση που γίνεται στην Πάτρα, κατά των σκληρών οικονομικών μέτρων, στα πρότυπα των Ισπανικών κινητοποιήσεων.
Στα Χανιά, περισσότερα από 500 άτομα, κάθε ηλικίας, «επώνυμοι» και «ανώνυμοι», συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς για να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό την αντίδρασή τους στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Συνολικά 3.000 πολίτες σε Λασίθι, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν.
Στη Λάρισα, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, διαδηλώνοντας ειρηνικά ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Στη Λαμία διαδηλώνουν ειρηνικά εκατοντάδες άτομα.
Μαζική είναι η προσέλευση του κόσμου και στο Βόλο, όπου πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και σε άλλα σημεία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.
Στη Ρόδο, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο:
Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα, καθώς ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται το απόγευμα σε όλες τις πόλεις της χώρας
zougla