Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/5/11

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα Κυριακή 1η Μαΐου τα τρένα του OΣΕ, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος το Τραμ και ο Προαστιακός. Το Μετρό θα κινηθεί από τις 9 το πρωί, έως και τις 9 το βράδυ. Ωστόσο, δε θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του. αεροδρομίου. 

Τα Τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ.
Παράλληλα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου οι ναυτεργάτες. Ανήμερα την Πρωτομαγιά απεργούν το σωματείο μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού και οι εργαζόμενοι στα ρυμουλκά, ενώ η ΠΝΟ πραγματοποιεί τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι.
Η απεργία των ρυμουλκών αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στον κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων, καθώς όσα δεν φέρουν ελληνική σημαία, δένουν υποχρεωτικά στο λιμάνι του Πειραιά με τη βοήθεια ρυμουλκών.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, καθώς η πρώτη ημέρα του Μαΐου καθιερώθηκε ως γιορτή της Άνοιξης.

Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.

Η 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας (Σοσιαλιστικής) Διεθνούς στις 20 Ιουλίου 1889 στο Παρίσι, εις μνήμην των θυμάτων του μακελειού του Σικάγου την 1η Μαΐου του 1886, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

Ύστερα από αυτά τα συγκλονιστικά γεγονότα, η Πρωτομαγιά υιοθετήθηκε ως η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και οι εκδηλώσεις της έλαβαν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση για την εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Κεντρικό Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη που ιδρύθηκε στις 20 Ιουλίου 1890 και εξέδιδε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής». Περίπου 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο (την Κυριακή στις 2 Μαΐου, αφού η Πρωτομαγιά ήταν Σάββατο και εργάσιμη ημέρα) και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Κινητοποιήσεις των συνδικάτων

Στο μεταξύ, το πρωί της Κυριακής τα συνδικάτα θα προχωρήσουν στα καθιερωμένα συλλαλητήρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της επετείου της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μια ώρα νωρίτερα το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο συλλαλητήρια, στην πλατεία Αριστοτέλους και στην οδό Εγνατία, θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Θα ακολουθήσει πορεία, και το συλλαλητήριο θα ολοκληρωθεί με τις καθιερωμένες καταθέσεις στεφανιών, στο μνημείο των νεκρών καπνεργατών.

Λίγο νωρίτερα, στις 10 το πρωί διοργανώνεται το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία. 
fimotro