Σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% για όλους τους ασφαλισμένους, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, επιβολή ειδικής εισφοράς σε συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, σε συντάξεις ασφαλισμένων κάτω των 60 ετών και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, περιορισμό των αναπηρικών αλλά και μείωση του εφάπαξ προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με στόχο να εξοικονομήσει επιπλέον 1,23 δισ. ευρώ για το 2011.
Κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας υπό την αρμόδια υπουργό, Λούκα Κατσέλη οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση 2,73 δισ. ευρώ το τρέχον έτος, ενώ την περίοδο 2012- 2015 η περιστολή θα αγγίξει τα 6,7 δισ. ευρώ.
Η… ατζέντα των μέτρων
Στα έκτακτα μέτρα των 1,230 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται τα εξής:
- 260 εκατ. ευρώ από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με ψηφιοποίηση των συνταγών σε ΙΚΑ και άλλα ταμεία, αναμόρφωση λίστα φαρμάκων.
- 700 εκατ. ευρώ από την μείωση του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιοριστούν δικαιούχοι και θα συγχωνευτούν οργανισμοί όπως ο ΟΕΕ και ο ΟΕΚ και η ΠΑΕΠ ΑΕ με την ΕΚΑΕ.
- 100 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και άλλων βοηθημάτων του ΟΑΕΔ, αλλά και από την επανεξέταση προγραμμάτων του Οργανισμού.
«Μαχαίρι» στις συντάξεις
Επιπλέον, από τις περικοπές στις συντάξεις υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν άλλα 245 εκατομμύρια.
-Αύξηση του ΛΑΦΚΑ για συντάξεις υψηλότερες από 1.700 ευρώ το μήνα. Αναμένεται να αυξηθεί για τα ανώτατα κλιμάκια από το 10%, τουλάχιστον, στο 14% (60 εκ. ευρώ).
-Επιβολή εισφοράς για συνταξιούχους ηλικίας μικρότερης των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη των 1.700 ευρώ. Η μείωση, κατά μέσο όρο, θα φθάνει το 8% (40 εκ. ευρώ), ενώ θα εξαιρεθούν οι απόστρατοι και οι μητέρες.
-Επιβολή εισφοράς και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ (50 εκ. ευρώ).
-Μείωση του εφάπαξ κατά 10% (50 εκ. ευρώ).
-Αύξηση της εισφοράς για το εφάπαξ (70 εκ. ευρώ) πάνω από το υφιστάμενο 4% και επέκτασης της εισφοράς υπέρ του εν λόγω βοηθήματος στο σύνολο των αποδοχών τις οποίες λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι (σήμερα παρακρατείται μόνο από το βασικό μισθό).
-Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Εκτιμάται, ότι θα εξαιρεθούν περίπου 150.000 δικαιούχοι.
-Εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών και 170 από το δημόσιο.
Το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση εσόδων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το δεύτερο «κύμα»
Όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2012 - 2015, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την εξοικονόμηση επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ θα είναι από μείωση δαπανών και 3,1 δισ. από αύξηση εσόδων.
Ειδικότερα, προβλέπεται η εξοικονόμηση:
-1,3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
-800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (σε πρώτο στάδιο σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
-700 εκατ. ευρώ από την μείωση των επικουρικών συντάξεων.
-600 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης.
-500 εκατ. ευρώ από περεταίρω μείωση των υγειονομικών παροχών.
-290 εκατ. ευρώ από την μείωση των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων.
-200 εκατ. ευρώ από την μείωση του εφάπαξ.
Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει πότε και πως θα αξιοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων.
Ρυθμίστε τώρα
Η επίτευξη των στόχων τόσο του 2011, όσο και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εξαρτηθούν από τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής κατά 1,3 δισ. ευρώ, της ανασφάλιστης εργασίας από 26 σε 16%, αλλά και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, εντός του καλοκαιριού θα εκτελεστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Υπολογίζεται οι 450.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ενταχθεί στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, στερώντας από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι οφειλές στο ΙΚΑ ανέρχονται στα 6,2 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ στα 3,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ έχει ειδοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες από 1 Ιουλίου.
Παράλληλα, μεικτά κλιμάκια του ΣΕΠΕ με το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία από την 1 Ιουνίου θα διενεργήσουν επιτόπιους ελέγχους σε εποχικές επιχειρήσεις.
real.gr