Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/11

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα ένα από τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων και ταυτόχρονα ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για όλους.

Μάλιστα αυτοί που πρώτοι θα ελεγχθούν είναι όσοι έβγαλαν το προηγούμενο διάστημα χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα πραγματικά-δηλωθέντα εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των εσόδων δεν θα περιοριστεί μόνο στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» αλλά και στην αναγκαστική είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από οφειλέτες με ακίνητη περιουσία σε «ακριβές» περιοχές της επικράτειας όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Κολωνάκι, τα βόρεια προάστια, το Πανόραμα και η Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι γνωστό από τι υπουργείο οικονομικών στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν καλλιτέχνες, τραγουδιστές, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί, προμηθευτές ηλεκτρονικών ειδών και πολυκαταστημάτων, τεχνικές εταιρείες και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Παράλληλα – σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής - έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και την ίδια στιγμή οφείλουν φόρους ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες», σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και σε εκείνους που κατά σύστημα δεν αποδίδουν ΦΠΑ.

Στο μεταξύ η «Ελευθεροτυπία» υπογραμμίζει ότι η κάθοδος της τρόικας, η οποία κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, θα γίνει Τρίτη, γίνεται μέσα σε κλίμα έντονης ρευστότητας για τα εισπρακτικά μέτρα αξίας τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση φέτος, και τα επόμενα χρόνια, και το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων.

Το δημοσίευμα αναφέρει δεν έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά από παρεμβάσεις που περιλαμβάνει για φέτος το μνημόνιο. Είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα, τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η επιβολή «πράσινων» φόρων σε εταιρείες και βέβαια η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
real.gr