Σελίδες

Thessaloniki video tour

5/10/19

Πάλι Τρίζεις Τα Δόντια Σου;






Γνωρίζεις ότι το σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών είναι αποτέλεσμα κυρίως άγχους και παρατηρείται εντονότερα στους εσωστρεφείς ανθρώπους; Στη σημερινή εποχή, μάλιστα, λόγω των πιεστικών ρυθμών όλο και περισσότεροι άνθρωποι σφίγγουν και τρίζουν τα δόντια τους. Αυτό μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά τις περισσότερες φορές γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν είναι αντιληπτό. Γι’ αυτό και ο βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών) στον ύπνο θεωρείται διαταραχή ύπνου που ανήκει στις παραϋπνίες. Με ποια προβλήματα, όμως, συνδέεται η συγκεκριμένη διαταραχή;

Τι αποτέλεσμα έχει στα δόντια το τρίξιμο

Όπως επισημαίνει η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική, διευθύντρια της κλινικής Athens Life Smile, “το τρίξιμο έχει ως αποτέλεσμα αρχικά ρωγμές και στη συνέχεια κατάγματα και σπασίματα των δοντιών. Σταδιακά μικραίνει το μέγεθος των δοντιών, διαταράσσεται η σχέση τής άνω με την κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να απαιτείται θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών, αλλά να προκύπτει και πρόβλημα αισθητικής παραμόρφωσης του χαμόγελου και του προφίλ του προσώπου (σχέση μύτης με πηγούνι)”.

Πόσο επηρεάζει τον ύπνο

Δεν είναι μόνο οι επιπτώσεις στα δόντια που επιφέρει το τρίξιμο των δοντιών, αφού όπως έχει αποδειχθεί η συγκεκριμένη ακούσια συνήθεια επηρεάζει και την ποιότητα ύπνου. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη συνήθεια κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να ξυπνούν με πονοκεφάλους, αίσθηση σφιξίματος στις γνάθους και πολλές φορές πόνο στα μάγουλα.
“Ο οδοντίατρος πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα, ιδιαίτερα στην αρχική του φάση, έτσι ώστε να αποτρέψει την επερχόμενη σταδιακή καταστροφή των δοντιών, φτιάχνοντας έναν νάρθηκα (μασελάκι) απόλυτα προσαρμοσμένο στη στοματική κοιλότητα του ατόμου που έχει επιβεβαιωθεί ότι τρίζει τα δόντια του”, εξηγεί η κυρία Κωστομοίρη. Φυσικά, σε περιπτώσεις που έχουν ήδη σημειωθεί φθορές υπάρχουν λύσεις αποκατάστασης των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με ή χωρίς φθορές, το μασελάκι είναι απαραίτητο.
Δεν είναι όμως μόνο η προστασία των δοντιών αυτό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Το τρίξιμο των δοντιών είναι ένα σύμπτωμα που έχει να αποκαλύψει πολλά και για την ψυχική υγεία κάποιου.

Τι άλλο αποκαλύπτει το τρίξιμο των δοντιών

Πολύ συχνά το τρίξιμο των δοντιών είναι σημάδι έντασης, πίεσης και αυξημένου στρες που δεν εκφράζεται και ανακουφίζεται. Γι’ αυτό, εκτός από την προστασία των δοντιών του, το άτομο θα πρέπει να μεριμνήσει και τη διαχείριση του στρες μέσα από την αναζήτηση εναλλακτικών ανακούφισης. Η ψυχοθεραπεία σίγουρα είναι μία από αυτές, καθώς βοηθάει στην έκφραση όλων των εντάσεων, συναισθημάτων και σκέψεων που πιθανόν κρατάει μέσα του κάποιος, ιδιαίτερα αν είναι εσωστρεφής, καταλήγοντας τελικά να τρίζει τα δόντια του. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που θα ήταν έξυπνο είναι να αναζητήσει την ψυχολογική αιτία που οδηγεί στο τρίξιμο των δοντιών. Η καθοδήγηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας - σε αυτή την περίπτωση - μπορεί σίγουρα να αποδειχθεί πολύτιμη.