Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/3/24

3 + 1 πράγματα που μαθαίνουμε από τα λάθη μας…!!!

 


“Οι 200 λαμπτήρες που δεν άναψαν” ή αλλιώς τι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. O Tomas Edison είχε προσπαθήσει 200 φορές να κατασκευάσει τον λαμπτήρα χωρίς να τα καταφέρει. «Από τις 200 λάμπες που δεν άναψαν κάθε αποτυχία με έμαθε κάτι που μπορούσα να ενσωματώσω στην επόμενη προσπάθεια», είχε πει. 

Αλήθεια εσείς μαθαίνετε από τα λάθη σας; Γνωρίζετε πόση αξία έχουν και πως μπορείτε να τα εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας.

Πού βοηθούν τα λάθη μας :

1. Μας γεμίζουν σοφία
Για να είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας πρέπει να αναπτύξουμε τη σοφία και την αίσθηση για να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις και να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Για να λάβουμε όμως μια σωστή απόφαση πρέπει πραγματικά να έχουμε μάθει από τα λάθη μας και να έχουμε αποκτήσει εμπειρία από αυτά. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους, η επανάληψη του ίδιου λάθος είναι μια συνήθεια που δείχνει ότι δεν έχουν μάθει τίποτα από τα λάθη τους. 

Καλή ή κακή, η εμπειρία είναι αυτή που μας βοηθάει να αντλήσουμε διδάγματα και να σχηματίσουμε μια καλύτερη κρίση για τα πράγματα. Η σοφία είναι η γνώση που μπορείτε να αποκτήσετε από το χάρισμα σας να κάνετε λάθη. Επομένως, ο πιο ασφαλής τρόπος για να βελτιωθούμε σε όλα τα επίπεδα είναι να μην φοβόμαστε να κάνουμε λάθη. 

Άλλωστε όποιος δεν κάνει λάθη, πάει να πει ότι δεν έχει προσπαθήσει τίποτα ουσιαστικό στη ζωή του. Επιπλέον πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας, έτσι ώστε να μην διατρέχουμε τον κίνδυνο της επανάληψης τους. 

Τα λάθη, λοιπόν, αποτελούν ευκαιρίες για μάθηση, και οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν περισσότερα από τα λάθη από ό, τι μαθαίνουν από τις επιτυχίες τους. Με κάθε λάθος, μπορείτε να μάθετε πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελλοντική σας επιτυχία.

2. Μας μαθαίνουν να επιμένουμε
Μην τα παρατάτε: «Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν», είχε πει ο Edison. Η επιμονή, λοιπόν, είναι η μητέρα της επιτυχίας. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Edison εγκατέλειπε τις προσπάθειες του να κατασκευάσει τον λαμπτήρα στην 199η προσπάθεια; 

Ο Edison δεν είναι βέβαια το μοναδικό παράδειγμα του ανθρώπου που επιμένει στους στόχους του. Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε χάσει πάνω από 9.000 βολές στην καριέρα του. «Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. Είκοσι έξι φορές πίστεψα ότι θα βάλω το νικητήριο καλάθι, αλλά αστόχησα. 

Έχω αποτύχει ξανά και ξανά και ξανά στη ζωή μου. Και αυτός είναι ο λόγος που έφτασα στην επιτυχία», είχε πει. 

Ακόμη κι αν λοιπόν έχετε αποτύχει στις δικές προσπάθειες πάνω από 200 φορές, μην το βάζετε κάτω: επόμενη προσπάθεια μπορεί να πετύχει και εσείς να μην γνωρίζετε ότι σας χωρίζει μόνο ένα βήμα από την επιτυχία, μόνο μια ακόμη προσπάθεια. Και μην ξεχνάτε ότι το μόνο που χρειάζεστε για να πάρετε το δρόμο για την επιτυχία, είναι ένα πρώτο βήμα. Κάντε το…

3. Μαθαίνουμε νέα πράγματα
Ο πιο σίγουρος τρόπος να πάψετε να είστε δημιουργικοί ή πρωτότυπη είναι να αποφεύγετε τα λάθη. Όταν κάνουμε κάτι που ξέρουμε καλά, συχνά φοβόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να πειραματιστούμε έναν νέο τρόπο για να αποφύγουμε τα λάθη. Είναι λοιπόν λογικό κάτι που γνωρίζετε καλά, να το κάνετε σωστά και να μην κάνετε λάθη, έτσι όμως δεν έχετε πιθανότητες να δοκιμάσετε κάτι νέο. 

Αντί, λοιπόν, να εμμένετε στη συνήθεια σας να κάνετε τα πράγματα που είστε καλοί, μάθετε κάτι καινούργιο ή έναν νέο τρόπο να κάνετε αυτό που ήδη γνωρίζετε. Δοκιμάστε ένα νέο χόμπι. Τολμήστε να δοκιμάστε μια λύση που μπορεί να μην «λειτουργήσει».

Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθη όταν μαθαίνουν νέα πράγματα γιατί μέσα από τα λάθη τους τα μαθαίνουν βαθύτερα και πληρέστερα.

4. Καμιά φορά το λάθος, είναι το σωστό!
Πόσες φορές σας έχει τύχει μια απόφαση που αρχικά σας φαίνεται λάθος να αποδεικνύεται σωστή; Προσωπικά πολλές. Ακόμη μια λύση που μπορεί να φαίνεται λανθασμένη σε έναν τομέα, μπορεί να είναι πετυχημένη αν εφαρμοστεί σε κάποιον άλλον. Παρακάτω θα καταλάβετε τι εννοούμε…

Τα πιο πετυχημένα… λάθη της επιστήμης
Καμιά φορά κάτι που μας φαίνεται λάθος μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβει μια μεγάλη επιτυχία. Τα παραδείγματα είναι πολλά:

§ Πριν από χρόνια ο Fleming είδε πάνω στο γυαλί του κάτι που δεν είχε καμιά δουλειά εκεί. «Ήμουν έτοιμος να το πετάξω ως άχρηστο, αφού μου κατέστρεφε το πείραμα. Περίμενα για λίγο και διαπίστωσα ότι αυτό το “σκουπίδι”, που ήταν μύκητες (μούχλα) που εξόντωναν μικρόβια», είπε αργότερα ο ίδιος για την παρατήρηση που τον οδήγησε στην πενικιλίνη.

§ Η ζαχαρίνη ανακαλύφθηκε όταν ο ερευνητής Fahlberg ξέχασε να πλύνει τα χέρια του πριν από το μεσημεριανό. Είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει μια χημική ουσία και όταν πήγε να φάει μία φέτα ψωμί, παρατήρησε ότι είχε πολύ γλυκιά γεύση.

§ Το γνωστό φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία στην προσπάθεια των ερευνητών να φτιάξουν ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της στηθάγχης. Τελικά δημιούργησαν… κατά λάθος ένα χάπι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

§ Οι Τζόσεφ και Νόα ΜακΒίκερ δημιούργησαν την πλαστελίνη, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν ένα καθαριστικό για ταπετσαρίες.

§ Το πρώτο εύκαμπτο και παράλληλα αρκετά ανθεκτικό και σκληρό ελαστικό δημιουργήθηκε όταν ο Goodyear έριξε από λάθος λίγο θειάφι στο καουτσούκ που επεξεργαζόταν.