Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/12/22

Πόσο πονάει η ψυχή μας ;

 


Πόσο πονάει η ψυχή μας;
Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο υποφέρουν οι ψυχές των ανθρώπων επάνω στον πλανήτη. Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές (φοβίες, κατάθλιψη) τείνουν να γίνουν παγκόσμια επιδημία, με την εκτίμηση ότι η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου ως το 2020! 

Ήδη ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 155 εκατομμύρια, ενώ οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια υπερβαίνουν τα 25 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, πάνω από το 10% του πληθυσμού πάσχει από ψυχικές ασθένειες, ενώ είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των καταθλιπτικών ασθενών, αφού μόνο το 80% εξ΄αυτών αναζητά βοήθεια και λιγότερο από το 50% καταφεύγει σε ιατρική στήριξη.

Ψυχή και σώμα αρρωσταίνουν μαζί
Παρά το γεγονός ότι πολλοί γιατροί σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ξεχωριστά τις ψυχικές από τις σωματικές ασθένειες, εντούτοις όλες οι κλινικές παρατηρήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα δεμένη με τη σωματική – γεγονός που ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν συνεχώς ότι χρόνιες οργανικές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά και τα αναπνευστικά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, που ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως, συνδέονται με ψυχικές διαταραχές. 

Και μάλιστα αμφίδρομα: μια ψυχική διαταραχή συμβάλλει στην αιτιολογία των παραπάνω νοσημάτων ή προκαλείται από την ύπαρξη των ασθενειών αυτών. 

Συγκεκριμένα, δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με σοβαρές χρόνιες σωματικές νόσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ αυτοί που ήδη πάσχουν από κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις.

Δηλαδή ψυχή + σώμα = ένα!